• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

İbrahim Kiras: ‘Vatan şairi’ ile gezgin bilge’

İbrahim Kiras: ‘Vatan şairi’ ile gezgin bilge’

Namık Kemal ile Cemaleddin Afgani’nin benzerlikleri ve ortak özellikleri çok fazla. En başta yaşıtlar. Biri 1838, öbürü 1840 doğumlu. Dolayısıyla aynı günün insanları. Her ikisi de hem klasik İslami kültüre hem de o günün Avrupa’sının entelektüel gündemine vakıflar. Her ikisi de kendilerinden sonraki nesildeki hem İslamcı hem de milliyetçi eğilimlere ilham veren, rehberlik eden fikir adamları.


Namık Kemal-Cemaleddin Afgani

Verdiği bir konferansta İslam’ın bilime, düşünceye ve gelişmeye engel bir din olduğu iddiasını ortaya atarak büyük yankı uyandıran o günün medyatik ve popüler Fransız düşünürü Ernest Renan’a cevap veren iki isim vardır İslam dünyasında. Biri vatan şairimiz öbürü Afganistanlı gezgin bilge.

Her ikisi de kendi kişisel üsluplarıyla... Namık Kemal hırçın, öfkeli, üstten bakan ve yargılayıp hesap soran bir tavırla. Şeyh Cemaleddin ise kibar, diplomatik, alttan alan, muhatabını ikna etmeye ve kazanmaya yönelik bir yaklaşımla. (Not: Cemaleddin Afgani’nin talebeleri üstadın Arapça kaleme aldığı cevabın Fransızcaya tahrif edilerek çevrildiğini ve dolayısıyla Renan’ın konferans metnini de yayımlayan gazetede çıkan metinde tepki çeken bazı ifadelerin mektubun orijinalinde bulunmadığını iddia ediyorlar.)

***

Her ikisi de şahlara, sultanlara kafa tutan, sadrazamlara meydan okuyan cesur dava adamları. Ama aynı zamanda elitistler. Toplumun seçkinlerini değişime dönüşüme ikna ederek toplumu kurtarmak peşindeler. Şahlarla sultanlarla iş birliği yaparak... 

Devamı: http://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/vatan-sairi-ile-gezgin-bilge-7966

Bu haber toplam 708 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim