• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

İşgal altında ramazan

İşgal altında ramazan
Mescid-i Aksa, mübarek ramazanı doyasıya yaşayabileceğiniz nadir yerlerden biri. Ne var ki etrafı İsrail askerleriyle çevrilmiş. Filistinliler öz yurtlarında garip, öz yurtlarında parya.

FATİH SELEK

Kudüs...                
Bütün dinlerin hayat bulduğu ve kesiştiği bir şehir...            
Hazreti Muhammed, Hazreti İbrahim, Hazreti Davud, Hazreti Musa, Hazreti Yusuf, Hazreti Yakup, Hazreti Süleyman, Hazreti İshak, Hazreti İsa’nın izlerini taşıyan bir şehir.
Peygamber Efendimizin miracına şahitlik etmiş, Kur’ân-ı kerimde övülmüş bir şehir.
Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’den sonra üçüncü mukaddes yer olan ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’yı bağrına basan şehir.


ŞEHRİN KALBİ: MESCİD-İ AKSA
Hafta sonu adını daha çok İsrail zulmüyle duyduğumuz Kudüs’teydik.
Bu kadim İslam beldesinde ramazan her şeye rağmen bir başka güzel.
Mescid-i Aksa, mübarek ayı doyasıya yaşayabileceğiniz nadir yerlerden biri.
Kanuni Sultan Süleyman’ın etrafını surlarla çevirdiği Kudüs, adeta bir canlı bedenini andırıyor. Günün her saati oluk oluk insan akan ve ucu mutlaka Mescid-i Aksa’ya çıkan eski sokakları bedenin damarları; Mescid-i Aksa da damarları besleyen, şehri yaşatan kalp gibi...
Aksa ve çevresinde hareketlilik hiç bitmiyor. On bir ayın sultanı için ışıl ışıl süslenen sokaklardan sabah namazına yakın insan seli başlıyor. Omzuna seccadesini atan geliyor. Sabah namazları burada çok bereketli geçiyor. Hele bir de günlerden cuma ise değmeyin gitsin. Tam bir bayram havası yaşanıyor.

HADARA HADARA
Mescid-i Aksa’da iftar saati yaklaşınca tatlı bir telaş başlıyor. Avluda öbek öbek yer sofraları kuruluyor. Kadınlar, çocuklar, ihtiyarlar huzur ikliminden pay almaya çalışıyor.
İftar vermek isteyenlerin “Hadara, hadara, hadara (Buyurun gelin)” bağırışları dualara karışıyor. Ezan sesiyle uğultu birden kesiliyor. Saniyeler sonra insanı yerinden hoplatan bir gürültüyle top patlıyor. Artık Allah ne verdiyse millet yemeğini kaşıklıyor.
Bir çorba içimi vakti geçtikten sonra Kıble Mescidi’nden bu sefer o mukaddes davet geliyor: “Kad Kameti’s-Salâh” (Namaz başladı).
Orucunu açan cemaate koşuyor. Ardından teravih hazırlıkları başlıyor. Öyle bizdeki gibi jet imam filan yok. Aheste aheste kılınan teravih namazları en az iki saat sürüyor. Sonra cemaat dağılıyor. Burada kalıp sabaha kadar ibadet etmek isteyene İsrail askerleri izin vermiyor ama caddelerde hareketlilik kuşluk vaktine kadar sürüyor.

Devamı: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/ramazan/626536.aspx

Bu haber toplam 350 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim