• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

İsmail Şahin: Büyük Güçler ve Kıbrıs

İsmail Şahin: Büyük Güçler ve Kıbrıs
Güney Kıbrıs’ın, kendi limanlarını Rus askeri gemilerinin kullanımına açan anlaşmayı Şubat 2015 tarihinde imzalamasıyla, yukarıdaki iddia biraz daha güç kazandı.

Sovyetler Birliği’nden bu yana Rusya’nın Kıbrıs'a yönelik ilgisi artarak devam ediyor. Rusya’nın anti-emperyalizm, komünizm ve ortodoksluk üzerinden Kıbrıslı Rumlarla geliştirdiği ilişkiler, Makarios döneminden günümüze etkisini sürdürüyor. Bazı uzmanlara göre Rusya, adanın güneyinde küçük bir Moskova inşa etmeye çalışıyor. Böyle bir iddianın nedeni, Rum tarafında artan Rus nüfusu, okulları, radyo istasyonları, kiliseleri, iktisadi ve kültürel kurumları ve “Ben Vatandaşım” adındaki siyasi partileri.

Güney Kıbrıs’ın, kendi limanlarını Rus askeri gemilerinin kullanımına açan anlaşmayı Şubat 2015 tarihinde imzalamasıyla, yukarıdaki iddia biraz daha güç kazandı. Nitekim bu anlaşma, AB’nin Rusya’ya ekonomik yaptırım kararı almasından sonra gerçekleşti. Her ne kadar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, söz konusu limanların “terörle mücadele ve korsanlık olaylarını engellemek için” kullanılacağını ifade etmişse de Doğu Akdeniz’de jeopolitik denklemlerin değiştiği bir ortamda yapılan bu açıklama pek itibar görmedi.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/buyuk-gucler-ve-kibris-5d4368865fe82915eb4cf757

Bu haber toplam 343 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim