• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

İsmail Şahin: Kiliseler krizi ve uluslararası siyaset

İsmail Şahin: Kiliseler krizi ve uluslararası siyaset
Kiliseler krizi, Rusya ile Batı'nın, Ukrayna'yı kendi eksenine çekme mücadelesinin bir parçası olarak doğmuş ve Rusya’nın aleyhine sonuçlanmıştır.

Kilise ve siyaset arasındaki ilişki, uluslararası politikanın en gizemli ve hassas konularının başında gelmektedir. Tarihsel boyuttan bakıldığında bu ikili arasındaki ilişkinin, karmaşık ve konjonktürel bir seyir takip ettiği görülmektedir. Her ne kadar devletlerarası ilişkilerin 1648 Vestfalya (Westphalia) Antlaşmalarından bugüne, seküler bir düzlemde sürdüğü kabul edilse de kiliseler arası mücadele, uluslararası politikada yer edinmeye devam etmiştir.

Rusya taraftarı Viktor Yanukoviç hükümetinin, Kasım 2013'te Ukrayna-AB Ortaklık Anlaşmasını imzalamayı reddetmesi üzerine Kiev'de başlayan olayları müteakiben, Ukrayna Kilisesi ile Moskova Kilisesi arasında yaşanan gerilim ve ardından gelen kopuş, kilise-siyaset ilişkisini yeniden gündeme taşımıştır. Ukrayna Ortodoks Kilisesi, 1686 yılından bu yana Moskova Kilisesi'ne bağlı bir şekilde dini faaliyetlerini yürütmekteydi.

2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi, Rus nüfusun ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk’ta çatışmaların başlamasıyla, Moskova Patrikhanesi’nin "Kremlin'in çıkarlarına hizmet ettiği ve Ukrayna'daki ayrılıkçıları desteklediği" iddiası, Kiev’in gündemine oturmuştur. Böylelikle Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasından itibaren, Kiev’de ara sıra tartışma konusu yapılan kiliselerin ayrılması meselesi, son hadiselerle birlikte Ukrayna’nın önemli bir ulusal güvenlik sorununa dönüşmüştür.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/kiliseler-krizi-ve-uluslararasi-siyaset-5c6efbbf5fe829219575c89d

Bu haber toplam 1097 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim