• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

İsrafil Kuralay: İstanbul, Fatih, Hızır Çelebi, Bilim

İsrafil Kuralay: İstanbul, Fatih, Hızır Çelebi, Bilim
Fatih Sultan Mehmet Han, belediye başkanlığına tecrübeli bir ilim ve devlet adamını getirerek önemli bir geleneği başlatmış oldu.

Yıl 1453.

Mayıs ayının son günleri… 

İstanbul boğazı baharın coşkusunu yaşıyor, devrini tamamlayan erguvanlar yerlerini başka çiçeklere bırakıyor. Erguvanlardan sonra laleler açacak İstanbul’da.

Genç Sultan Mehmet son hazırlıklarını yapıyor.  Peygamberin müjdesine nail olmak için her türlü tedbir alınmış durumda. Birçok yeniliğin öncüsü olan genç sultanın İstanbul’un fethi içinde bir sürprizi daha var. Haliç’e karadan gemileri indirerek Bizans’a artık teslim olun diyor. Ancak yorgun, eski şehir son direnişini de yapmak istiyordu.

Çetin mücadelelerden sonra nihayet 29 Mayıs günü Edirnekapı surlarında bir gedik açılıyor. Ve genç Sultan Mehmet bu kapıdan Fatih Sultan Mehmet Han olarak giriyor.  Fatih ne yaptığının farkında hükümranlığına sultanlığın yanı sıra kayserliği de ilave ediyor. İstanbul’da yaşayanların inancında serbest olacağının müjdesini veriyor. Nurettin Topçu'nun deyimiyle Fatih sadece bir şehri fethetmiyor aynı zamanda adaletiyle gönülleri fethediyordu.

Fatih harap olmuş şehir için hızlı bir şekilde imar ve inşa faaliyetlerine girişiyor. Yaptığı ilk işlerden birisi de şehre bir şehremini atamak oluyor. Otağı Hümayun ’da topladığı ümera ve âlimlere bundan sonra şehrin kadısı olarak Hızır Çelebi’yi atadığını duyuruyordu.

Hızır Bey Sivrihisar doğumlu birçok yerde kadılık ve müderrislik yapmış ilim ve devlet adamıydı. Arapça, Farsça ve Türkçe  şiirler yazan bir şairdi.  Hızır Bey hem kadı hem belediye başkanı idi.

Edebiyatımızda şairlerin önemli olayların tarih kaydını düşme geleneği vardır. Ebcet hesabıyla mısralar arasına yerleştirilen tarihi kıtaların son kelimesine yükleyerek yeni bir geleneği de başlatmıştır, Hızır Çelebi. Nitekim İstanbul'un fethini mısralarında şöyle tarihlendirir.

Feth-i İstanbul'a nusret bulmadılar evvelûn,

Fethidüb Sultân Mehmed kıldı târîh "Âhirûn". 

Fatih Sultan Mehmet Han, belediye başkanlığına tecrübeli bir ilim ve devlet adamını getirerek önemli bir geleneği başlatmış oldu. Fatih ilim adamlarına çok büyük önem verirdi. Nitekim Semerkantlı matematik ve astronomi bilgini Ali Kuşçu Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan adına elçi olarak İstanbul'a gelir. Fatih Ali Kuşçu'nun ilmine ve irfanına hayran olur ve onun İstanbul da kalmasını ister. Ali Kuşçu elçilik görevi bittikten sonra çok sayıda âlimle İstanbul'a gelir. Böylece İstanbul diğer özelliklerinin yanı sıra dünya bilim başkenti de olur.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/istanbul-fatih-hizir-celebi-bilim-5ce5c0bc0c0f0131f93836fa

Bu haber toplam 437 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim