• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

"İstiklâl Marşı’nın yazıldığı binayı koruduğumuz için tarihi koruyabiliyoruz"

"İstiklâl Marşı’nın yazıldığı binayı koruduğumuz için tarihi koruyabiliyoruz"
İstiklâl Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde millî marş olarak kabulünün 93. yıldönümünde yazıldığı yerde okundu.

DSCF5391İstiklâl Marşı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde millî marş olarak kabulünün 93. yıldönümünde yazıldığı yerde okundu.

Mehmet Âkif Ersoy’un yazdığı ve milletine ait olduğunu düşündüğünden Safahat’ına dahi almadığı, millî mutabakat metnimiz olan İstiklal Marşı’nın TBMM’de kabul edilmesinin 93. Yılı münasebetiyle Türkiye Yazarlar Birliği Taceddin Dergâhı’nda bir program düzenledi.

Türkiye Yazarlar Birliği öncülüğünde geniş bir gönüllü kuruluşlar topluluğu, hükümetler ve Meclis başkanları nezdinde 1990’lardan itibaren teşebbüslerde bulunulan ve nihayet TBMM’nin 4 Mayıs 2007’de adım atması ile kabul edilen “İstiklâl Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü” kanununu çerçevesinde 12 Mart, millî günlerimiz arasına girmişti. Bu çerçevede icra edilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Programda ilk olarak Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü konuştu. Ünlü konuşmasına “Bizleri bu vatanda dünyaya getiren, hür ve bağımsız bir şekilde yaşamamızı sağlayan rabbime hamd ediyorum” diyerek başladı ve İstiklâl Marşının kabulünün 93. yılı dolayısıyla İstiklâl Marşı’nın yazıldığı yerde bir arada bulunmaktan duyduğu onuru ifade etti. Vakıflar Bölge müdürlüğü olarak yaptıkları faaliyetlerden bahseden Ünlü bu çerçevede 2008 yılında Taceddin Dergâhı’nda yaptıkları restorasyon çalışmalarından bahsetti.

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan “Burada bir şahitlik için toplandık” diyerek konuşmasına başladı ve “İstiklâl Marşı’nın nasıl bir ortamda yazıldığını hiç düşündünüz mü?” sorusunu sordu. Cevaben ise “İstiklâl Marşı böyle soğuk bir Ankara’da yazıldı. Berdelacuz- kocakarı soğukları denen böyle soğuk günlerde de kabul edildi. Mehmet Âkif böyle palto ile değil ceket ile Ankara’da bulunuyordu o günlerde” dedi. Bugün büyük bir heyecan ile okuduğumuz İstiklâl Marşının o günlerde bu küçük kerpiç evde yazılmış olduğunu söyledi. Ve o günün şartlarını bugünün şartlarından uzak şekilde değerlendirmemiz gerektiğinin altını çizerek “Belki de gaz lambasına gaz bulamadan yazdı şiirini. Hep anlatılır ya; Âkif’in aklına bir mısra gelir ve lamba bulamadığı için duvara yazar o mısraları. İşte bu gibi şartlarda yazıldı İstiklâl Marşı.” dedi.

1921 yılının ocak ve şubat aylarının Türkiyesi’nin hiç de aydınlık olmadığını söyleyen Doğan, o dönemlerde Kuvayı Milliye ile nizamî kuvvetlerin çatışma halinde olduğunu, Yunan askerlerinin Anadolu ortalarına doğru ilerlediğini ve İngiltere’nin Sevr Anlaşmasını bazı değişiklikler ile kabul ettirebilmek için Londra’da toplantılar yapıldığını aktardı.

70’li yıllarda dergâhın Hacettepe’ye verildiğini ve 1978 yılında üniversiteye bu müzenin ziyareti için bir yazı yazdıklarını anlatan Doğan, “O zaman üniversite yönetimi müze eşyalarını kaldırmıştı ve burası harabeye dönmüştü. Biz ziyaret edeceğimizde, gördük ki harıl harıl bir temizliğe girişmişler ve müze eşyalarını yerleştirmeye çalışıyorlar.” dedi. 80’li yıllardan beri Taceddin Dergâhı ve etrafının koruması için uğraşlar verdiklerini ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün en son yaptığı köklü değişikliklerden sonra Taceddin Dergâhı’nın bugünkü halini aldığını aktaran Doğan, Üniversite idaresi tarafından yapılan ve Taceddin Dergâhı’na tepeden bakan binanın bir gün yerle yeksan olması temennisi içerisinde olduklarını ifade etti. “Tarih budur, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı binayı koruduğumuz için tarihi koruyabiliyoruz” dedi.

Yine kendi uğraşlarının netice vermesi ile 2007 yılında İstiklâl Marşı ve onun hatırasına ihdas edilen bu millî gün gibi çok millî günümüz olduğunu ama bugünün -İstiklâl Marşı bir milli mutabakat metni olduğu için- daha bir önemli olduğunu aktaran Doğan, milletleri büyük olayların ve büyük metinlerin ayakta tuttuğunu ve bizi ayakta tutan metinlerden olduğu için İstiklâl Marşı’nın ve bu millî günün ayrı bir önemi olduğundan bahsetti. Milli mutabakat metni olan İstiklal Marşı’nın TBMM’de oy birliğine yakın bir oy oranı ile kabul edildiğini, Mehmet Âkif’le fikirleri uyuşmayan insanların bile bu metni kabul ettiğini aktaran Doğan, İstiklâl Marşı’nın toprak gibi, bayrak gibi milli aidiyetimizin bir sembolü olduğunu söyledi. Katılanlara ve emeği geçen herkese teşekkürlerini beyan ederek konuşmasına son verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye başkan yardımcısı Ali Gökşin ise “Bugün tüm ülke tek yürek halindeyiz” dedi ve milli şairimizi rahmetle andığımız bu günde birlik ve beraberliğimizin sınandığını ve bu metne bu nedenle verilmesi gereken önemden bahsetti. Âkif’in “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözlerini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Ankara Vali Yardımcısı Hamza Duydun ise zamanında birkaç kişi ile başlayan bu programın artık yoğun bir katılımla yapıldığını ve inşallah daha sonraki yıllarda daha da fazla bir katılımla icra edileceğini söyledi. “İstiklal Marşı’ndan bugüne ne kaldı?” sorusunu soran Duygun, tek tek kıt’alar üzerinden bir değerlendirme sundu.

Program öğrencilerin İstiklal Marşı okuması ve Kurân-ı Kerim tilaveti ile son buldu.

 

Haber: Dilara Coşkun

DSCF5395

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vakıflar Bölge Müdürü Temel Ünlü

DSCF5402

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı

DSCF5405

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Gökşin 

DSCF5412

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ankara Vali Yardımcısı Hamza Duygun 

DSCF5394

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 3067 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim