• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Kenan Alpay: Steril Plajlar, Çağdaş Sokaklar Kampanyasının Son Hedefi

Kenan Alpay: Steril Plajlar, Çağdaş Sokaklar Kampanyasının Son Hedefi
Türkiye açısından temel sıkıntı bazı partilerin ve örgütlerin doğrudan doğruya Esedçi/Baasçı çizgide faaliyet yürütüyor olmasıdır.

Bu durum şaşırtıcı değil esasen. Çünkü Türkiye’de askeri cuntalara bitişik nizam siyaset yapmış, yıllar boyunca gözünü halka ve sandığa değil TSK’nın muhtıra ve brifinglerine çevirmiş Kemalist parti ve örgütlerin Suriye’deki Baas cuntasıyla dayanışmaktan başka bir seçenekleri yoktu. Katil bir rejimi canla başla savunmak, Rusya ve İran’ın Suriye’de katliamlar tertiplemesine destek çıkmak ve nihayet Suriyeli muhacirleri Türkiye’den kovalamak için fırsatlar kollamak. CHP ve HDP’nin bu utanç verici misyonunu son iki yıldır İYİ Parti de sahiplenmiş hatta daha ileri noktalara kadar taşımıştır.

Zabıta, Şebbiha Misyonunu Reddetmelidir

31 Mart seçim sonuçlarıyla Bolu’da Belediye Başkanı seçilen Tanju Özcan’ın start verdiği “Suriyelilere ekmek yok” kampanyası Bursa-Mudanya ve Antalya-Gazipaşa’daki belediye başkanları tarafından “Suriyelilerin denize girme hakkı yok” kampanyası ilave edilmiş durumda. Ancak Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın hakkını teslim edelim ve asla Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın ırkçı-faşist karakteriyle bir tutmayalım. Çünkü Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz, “kanunen yetki alanında olmadığı”nı da itiraf ederek bir dizi yalanlar eşliğinde “zabıta nöbette Suriyeliler giremiyor” haberini paylaşarak bir skandala imza attı. Mudanya Belediye Başkanı Suriyelilerin sahil şeridinde bulunmasını ve denize girmesini” yasaklama kararını deklare ederken elbette bir dizi ajitasyona girişiyordu: “Bizim çocuklarımız şehit olurken, analarımız ağlarken, ekonomimiz kötüye giderken onların zevki sefa içinde yaşamaları ve bizim insanımızı rahatsız etmelerine tahammül edemeyiz.”

Aynı günlerde Antalya-Gazipaşa Belediye Meclisi’nde de CHP ve İYİ Partili üyelerin teklifiyle Gazipaşa’daki plajlara Suriyelilerin alınmaması yönünde bir karar alındı. Teklife çekimser oy kullanan Başkan Yılmaz insan haklarının dikkate alınması, ilçeye gelen kişilerin vatandaşlık durumuna bakılmaması, etnik veya mezhebi açıdan hiçbir ayrıma tabi tutulmaması yönünde görüş beyan etti. Ayrıca rahatsızlık veren kimsenin yerli mi yabancı mı olduğuna bakılmaksızın işlem yapılmasının görevleri olduğunu da sözlerine ekleyerek kararı veto ederek Meclis’e iade etti. 

Suriyeli muhacirlere plaj yasağı meselesinde yükselen tepkiler ve Gazipaşa Belediye Başkan Yılmaz’ın tutumu Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz’a da geri adım attırdı elbette. Türkyılmaz bir anda hukuk aşkıyla yanıp tutuşan, ayrımcılık ve ötekileştirme siyasetinden nefret eden, kapıları herkese açık ve son derece misafirperver, Mudanya’yı kardeşlik ve özgürlük kenti yapmak için savaşan bir şövalye rolüne bürünüverdi. Ancak Bolu, Mudanya ve Gazipaşa kara bir lekeyi, çirkin bir teamüle ev sahipliği yapmayı maalesef bu siyasi çizgi eliyle gündeme taşımış oldu.

Dün Mürtecilere, Bugün Suriyelilere

Türkiye’de özelde plajlar genelde sahiller ilk defa Suriyeliler için yasaklanmadı. Uzun paçalı donlarla, kısa boylu fakat uzun kıllı gecekonduluların Florya ve Caddebostan’da plajları nasıl istila ettiğine ilişkin haberlerin tarihi 1930’lardan 10 sene öncesine kadar gelir. Varoşlardan gelen adamların yüzmeyi bilemediği için denizde oynaştığı vakitte türbanlı karılarının bir taraftan mangal yelleyip diğer taraftan salıncakta bebe salladığına dair aşağılayıcı anlatımlar, karikatürler, diziler ve filmler başkalarını değil bizi anlatıyordu. Şimdi bize diş geçirmeyen ırkçı-ayrımcı Kemalist ideoloji ve sınıflar Suriyelilere karşı oluşturdukları nefret ve düşmanlığa toplumu da ortak etmeye girişiyor.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/kenan-alpay/steril-plajlar-cagdas-sokaklar-kampanyasinin-son-hedefi-28789.html

Bu haber toplam 315 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim