• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Kerem Alkin'den: Küresel büyüme için, ‘finans-kapital’ yerine ‘üretim’

Kerem Alkin'den: Küresel büyüme için, ‘finans-kapital’ yerine ‘üretim’
Siyasi görüşü ne olursa olsun, sağ ve sol kanatta, 2008 yılı sonbaharından bu yana dünya ekonomisini etkisi altına almış olan Küresel Finans Krizi'nin gerekçeleri ve dünya ekonomisinin yeniden 'sürdürülebilir' büyüme sürecine...

Siyasi görüşü ne olursa olsun, sağ ve sol kanatta, 2008 yılı sonbaharından bu yana dünya ekonomisini etkisi altına almış olan Küresel Finans Krizi'nin gerekçeleri ve dünya ekonomisinin yeniden 'sürdürülebilir' büyüme sürecine dönmesinin koşullarına yönelik bir 'ortak noktada buluşma' gözleniyor. İster sağ tandanslı iktisatçılar, ister sol tandanslı iktisatçılar, herkesin birleştiği en önemli noktalardan birisi, Soğuk Savaş sonrası 15 yıllık dönem içerisinde 'finans-kapital'in çok öne çıkmış olması. Alın teri ile, emeği ile parasını 'taştan çıkaran' esnaf ve KOBİ'lerin geri plana düştüğü, sanayinin hor görüldüğü, mal üretiminin gözden düştüğü, hizmetler sektörünün çok faazla ön plana çıktığı, bireyler ve kurumların 'paradan para kazanma'nın çok daha fazla peşine düştüğü bir dönem yaşandı.

Bu nedenle, reel sektörde, 1995'den bu yana, küresel ölçekte, işletme karları, üretilen katma değer, firmaların ayakta kalmasını ve güçlü olmasını sağlayacak öz kaynak birikimi, finans sektörünün karlarıyla, finans sektörünün işlem hacmiyle karşılaştırıldığında, yerlerde sürünüyor. Bu nedenle, dünyanın tüm önde gelen gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinde, işletmeler, firmalar, şirketler ve holdingler, sanayi alanındaki faaliyetlerinin arasına hizmet sektörü ve finans işleri katmaları bir yana, haddinden fazla gayrimenkul yatırımları ile bono-tahvil yatırımlarına bağlı olarak, rant ve faiz geliri peşinde de koşar hale geldiler. İstanbul Sanayi Odası›nın Türkiye'nin ilk ve ikinci 500 sanayi kuruluşu yıllık çalışmalarına baktığınızda, esas faaliyet alanı sanayi üretimi olan bu firma ve şirketlerin, zaman zaman faaliyet dışı alandan daha fazla gelir elde ettiklerini, şirketi rant ve faiz geliri ile ayakta tuttukları yıllar olduğunu gözlemliyoruz .

Küresel ölçekte, ekonominin dinamiklerine yönelik bakış açısındaki bu rahatsız edici 'bükülme', 'finans-kapital'in eller üzerine çıkarılması ile birlikte, tarım ve sanayinin gözden düşmesi anlamına gelebilecek vahim bir hataya sebep oldu ve son küresel krizde, özellikle hizmetler sektörünü çok pohpohlamış olan ABD ve İngiltere bunun bedelini ödediler. ABD finans kesimi, aç gözlülüğün ve aşırı para kazanma hırsının sebep olduğu kontrolsüzlükle, trilyon dolarları aşan bir mortgage (ipoteğe dayalı gayrimenkul yatırımı) piyasası skandalına imza attılar ve dünya ekonomisine ağır bir faturaya sebep oldular.

Devamı için: http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/keremalkin/kuresel-buyume-icin-finans-kapital-yerine-uretim-2010503

Bu haber toplam 780 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim