• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

M. Seyfettin Erol'dan: Duvar!

M. Seyfettin Erol'dan: Duvar!
Dünya tarihinde duvarlar vardır. Bunların en meşhuru ise, hiç kuşkusuz, halen ayakta olan ve yüzyıllara meydan okuyan “Çin Seddi”dir.

Dünyanın en uzun “duvarı” olma unvanını da elinde bulunduran ve uzaydan bile görünebilen bu duvarın inşasını birden fazla krallık gerçekleştirmiştir. Ve hepsinin inşa gerekçesi birbirinden farklıdır.

Çin Seddi’nin inşa fikrinin ortaya çıkışıyla ilgili neden yaygın olarak bilindiği üzere Çinlilerin ülkelerine yönelik Türk ve Moğol akınlarının önüne geçmek değildir ya da ülkeden kaçışları engellemek...

Aynı şekilde, bu duvarın inşasının çıkış noktası; “ülkenin tek yönetim altında birleştiğini içeriye ve dışarıya göstermek” veya “uzun savaşlar sonunda yıktığı beyliklerin esir düşen yöneticilerini sürgün ve ağır işe sürerek cezalandırmak” için kullandığı bir iş oluşturmak gerekçesi de değildir.

Çinliyi Çinliden korumak...

Duvarı ortaya çıkaran, dolayısıyla da ilk inşa gerekçesi olarak bilinen husus oldukça farklı, farklı olduğu kadar da fazlasıyla dikkat çekici ve ibretliktir. Bu gerekçe, bugünkü yazımda üzerinde önemle durmayı hedeflediğim İslam dünyasının temel meselesiyle de çok yakından ilgilidir.

Çin’in meşhur iç savaşlarından birini oluşturan ve milattan önceki yüzyıllara dayanan “Savaşan Beylikler Dönemi”nde ilk olarak inşa edilmeye başlayan duvarın örülme gerekçesi, kendilerini birbirlerinin zulmünden korumaya çalışmak olmuştur. Evet, yanlış okumadınız! Çinliler bu duvarları önce kendi aralarına örmüş ve birbirlerinin zulmünden ancak bu şekilde korunacaklarını sanmışlardır.

Devamı için: http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Duvar/24035#.VRO8gfmsWCo

Bu haber toplam 377 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim