• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Mahmut Bıyıklı: 'Gözlerim Ne Güzeldir Halka Bakınca'

Mahmut Bıyıklı: 'Gözlerim Ne Güzeldir Halka Bakınca'
Üsküdar, Eyüp ve Fatih. İstanbul’un üç güzidesi üç tarih ve kültür semti. Üçü de asırlardır şairlere ilham seyyahlara ufuk oldular.

Her sokağında nice yaşanmışlıklar nice rüyalar barındıran bu semtler, aynı zamanda ecdadın daha dün geçmiş gibi ayak izlerini görebileceğiniz semtler. İstanbul’a eğer “şiir gibi şehir” deniyorsa bunda en büyük pay bu üç şehir güzelinindir. 

Büyük şairimiz Yahya Kemal’in “Üsküdar bir ulu rüyâyı görenler şehri, / Seni gıptayle hatırlar vatanın her şehri” demesi boşuna değildir. “Serviliklerde sükûn, yolda sükûn, evde sükûn. / Bu taraf sanki bu halkıyle ezelden meskûn.” diyerek Fatih ve civarını tasvir etmesi eşsiz güzelliktedir. 

İstanbul’un taşına toprağına âşık olan şiirimizin dev ismi Yahya Kemal, Eyüp’ü cennet bahçesi olarak görmüş ve onun için de şöyle demiştir:  “İslâm cennetinin, yeşil ve rûhânî bir bahçesi olan Fetihten beri, yumuşak bir Türk söyleyişiyle ‘Eyüb’ dediğimiz bu cennet bahçesine, en büyük sadrâzamlardan en fakir mü’minlere kadar kaafîle kaafile ruhlar girdiler. Bütün o kabirlerin aralarından geçtiğim bir gün sahâbî Halid’in yanında fetih askerlerinden birinin burma kavuklu taşına vecidle uzun uzun baktım; tiryakı bir ocak ihtiyarın vücûdunu haber veren o metin taş, ölümün ortasında kavuğu yıkmış, hâlâ fetih rü’yâsını görüyor gibi dalgın duruyordu. Zâten Eyüb, o rü’yânın toprakta mücessem bir devamı değil mi?”

Evet bu üç semtimiz için kaleme alınan o kadar çok kıymetli ifadeler var ki yazmakla bitiremeyiz. Biz hepsini temsilen Beyatlı’nın altın sözleri ile iktifa edelim. 

Devamı: http://www.gazetebirlik.com/yazarlar/gozlerim-ne-guzeldir-halka-bakinca/#.WPhKuyerQ1c.twitter

Bu haber toplam 794 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim