• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Mustafa Uçurum: Şubat 2020 dergilerine genel bir bakış-3

Mustafa Uçurum: Şubat 2020 dergilerine genel bir bakış-3
Karabatak’ta Edebiyat ve KışKarabatak dergisi 48. sayısında mevsime yakışan bir özel sayı hazırlamış; “Edebiyat ve Kış.” A. Ali Ural’ın giriş yazısından bir paylaşım ile başlıyorum Karabatak okumalarına.

“Biz İstanbul’da yaşayan edebiyatçılar yıllardır kar yağmasını bekliyoruz çocuk safiyetiyle. Kar yağmadıkça kendimizle buluşamayacağız çünkü. Şiirlerimizden, öykülerimizden, romanlarımızdan ve denemelerimizden meçhul bir lezzet eksilecek. Tuzsuz çorbalarımızı kaşıklayacağız kuru soğukta. Karsız şiirler yazacağız. Kar duasına toplu halde çıkamadığımızdan –gülerler diye- geceleri ıssız odalarımıza çekildiğimizde fısıltıyla kar diye yalvaracağız Yaratıcı’ya.” A. Ali Ural

“Cengiz Aytmatov’un romanlarında kış mevsimi ya da kar, oldukça hacimli bir çalışmanın konusu olabilir. Hatta bu konu hakkında küçük bir tez bile hazırlanabilir. Çünkü doğa ve doğaya ait olan unsurların, kır hayatının fazlasıyla yer tuttuğu romanlarındaki mekân, uzun ve ağır kış mevsimlerine ev sahipliği yapan kuzey doğu bölgelerdeki bozkır topraklarıdır.”

“Aytmatov hemen bütün romanlarında maceranın geçtiği mekandaki mevsim şartlarını detaylı bir şekilde tasvir eder. Engin, çıplak ve ıssız Kazak bozkırlarında yaz günlerinde cehennem sıcağı ortalığı yakıp kavururken kış günlerinde kar, tipi, bora ve kasırga eksik olmaz (Elveda Gülsarı s.5). kış mevsiminde bütün bölge bembeyaz olur. Sıradağlar kalın kar yığınları altında kaybolur.” Mehmet Ali Gündoğdu 

“Yetim bir çocukluk, göçebe bir gençlik ve savaş tesiri altında geçen bir ömre rağmen Cenap Şahabettin, içine doğduğu şiir geleneğini kısmen tecrübe etmiş fakat Tanzimat’la birlikte birçok yeniliğin temsilcisi olmuş bir şairdir. Henüz öğrenci olduğu yıllarda şiire merak sarmış, eğitiminin devamı Paris’e gittiği yıllarda edebiyata olan ilgisi artarak okumalarına devam etmiştir.”

Yurda döndükten sonraki şiirleri adeta kendi üslubunu aradığı bir devre olan şair için şiir, kelimelerle resmetmek ve daha evvel kullanılmamış yeni imajları kurmak çabası olmuştur. Kendi şiirini bulması ile birlikte şiirde yeni bir devir başlatmış ve böylece duyulmamış olan, alışılmamış olanı söyleme önem kazanmıştır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/subat-2020-dergilerine-genel-bir-bakis-3-makale,1543.html

Bu haber toplam 459 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim