• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Necmettin Evci: Bir çöküşün ve bir yükselişin başlangıcı

Necmettin Evci: Bir çöküşün ve bir yükselişin başlangıcı
Erdoğan’ın BM Genel kurulundaki konuşması, yeni bir dünyanın ilk manifestosu gibidir. Konuşmayı manifestoya dönüştüren unsur sadece cümlelerin felsefi içeriği değildir.

Konuşma metin son derece anlaşılır ve yalındı. Bu önemli bir özelliktir. Oradaki herkes, başka ve yanlış anlama yolu bırakmayan ifadelerin muhatabı olmuştur.

Türkiye’nin tez ve teklifleri, olanca ciddiyeti ile açık seçik, gizlemeden, saklamadan bütün dünyaya duyurulmuştur. Buna göre BM, azınlık bir grubun çoğunluğa tahakküm aracı olmamalı, değişen dünyada adaleti tesis etmek için yeni bir örgütlenme ve çalışma düzenine gitmelidir. İnsan haklarına ve adalete dayalı bir ülke olarak Türkiye, terörün ve savaşın bölgede daha fazla yıkım ve kıyım yapmasına izin vermeyecektir. ABD terörü desteklemeyi bırakmalıdır. Bu büyük ve sorumlu devlet politikasıyla açıklanamayacak tutum, Filistin’den, Suriye’ye Arakan’a kadar dünyanın birçok yerini ateş ve kan denizine çevirmiştir. Suriye’deki sıkıntılar bir an önce ve Suriye halkının istekleri doğrultusunda çözülmelidir. Türkiye, ABD’nin bütün desteğine rağmen Fırat’ın doğusundan Irak sınırına kadar terör yapılanmalarını yok etme kararlılığındadır. Ülkemize sığına muhacirlere ve dünyanın her yerinde ulaşabildiğimiz sıkıntı içinde olan her ülkeye, her topluma yardım edilecektir. Türkiye’nin bu mesajları tarihi önemdedir. Bu açık tutumun verilme zamanı çoktan gelmişti.

Türkiye, bütün bir insanlığın hissiyatına tercüman oldu. Haksızlıklara karşı, sömürüye, işgallere, darbe, terör ve savaşlara karşı adaletin, hakkaniyetin, insanlığın cesaretini göstermiştir. Dünya bu çağrıda kendisini bulmuştur. Bu mesajlar dünyayı Türkiye ekseninde birleştirmiştir. Türkiye tehdit, tehdit, terör ve savaşla sesi kısılan dünyada ABD’ye açıktan meydan okumuştur. Daha doğrusu dostsan dost gibi davran değilse düşman muamelesi yapmaktan çekinmeyeceğiz mesajı vermiştir. Mesajın dünya ölçeğinde aracısız alınması ve destek veren iklimi önemlidir.

Bu kararlılıkta Rusya ve İran’ın konsolide edilmeleri de etkin olmuştur. Diğer yandan ABD’de gelişmeleri daha olgun ve akıllıca tartıp karara etki eden çevrelere de ciddi bir uyarı olmuştur. Bunun üzerine Türkiye’nin İdlib’deki tutumuna peş peşe takdirler gelmeye başlamıştır. Trump İdlib mutabakatını çok istediği, önemsediği için değil, denklemde ağırlığını kaybetmemek için Türkiye’ye teşekkür etmiştir. Bir de, hem Türkiye gibi bir gücü en zararsız haliyle karşısına almamak, Rusya ve Çin eksenine kaymasını önlemek hem de Türkiye üzerinden ve Türkiye ile birlikte bölgede yeni bir pozisyon alarak rol kapmak için bunu yapmışlardır. Türkiye’nin beraberliğini kaybetmiş bir ABD, bölgede iyice yalnız kalmıştır. Mısır’dan Arabistan’a kadar yanına çektiği ülkeler egemenliğini sürdürmek için yeterli olmamıştır, olamayacaktır. Her güç, Türkiye’ye muhalif hareket ederek başaramayacağının bilincine varmıştır. İstek ve irademizin tersine bizimle işbirliği yapmanın da imkânı yoktur. İşler de burada yokuşa sarmakta, çıkmaza girmektedir. Türkiye bu dengeyi ve denklemi, sabırla, sahada da etkin olarak ve çok stratejik hesaplarla kurmuştur.

En zalim şeytanlık ve kurnazlıkların kol gezdiği ortamda kendi yararımıza işleyecek denklemi kurmak kolay olmamıştır. Ve bu başarıyı ancak Türkiye gibi tarihsel derinliğin tecrübesine sahip bir ülke kurabilirdi. Düşünün ki, oyun içinde olan bütün aktörler Esad’dan yana ve Türkiye’ye karşı idiler. Ama her birinin ayrı ayrı hesap ve çıkarları kullanılarak bir şekilde aralarındaki irtibat koparıldı. Her bir ülke ile kesişen çıkarlarımızı, son derece ustalıklı bağlantılarla düzenledik. Gelinen noktada Türkiye’nin rızalığı ve müdahalesi olmaksızın kimse bir başarı elde edemiyor. Şimdi bir anlamda herkes bizimle birlikte olarak hiç olmazsa prestijini kurtarmak istiyor. Yerine göre açık sert üslubumuzu, yerine göre sahada sıcak müdahalemizi, yerine göre yumuşak tavrımızı, dilimizi gördüler.

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/2538/bir-cokusun-ve-bir-yukselisin-baslangici.html

Bu haber toplam 662 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim