• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Osman Atalay: Deprem değil ihmal öldürür

Osman Atalay: Deprem değil ihmal öldürür
Zîrâ “Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık.” (İsra Sûresi)

Elazığ’da meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan her şeye rağmen ucuz atlattığımız depremin yaraları sarılırken asıl sorunumuzun çürük binalar, ihmal ve bilgi noksanlığı olduğunu gördük.

Elazığ depreminde kurtarma çalışmalarının en önemli yanı kamu ve sivil toplum kurumlarının, arama kurtarma barınma konusundaki başarıyı Türkiye’ye göstermiş olmalarıydı.

Ülke topraklarımızın yüzde 93’ü, nüfusumuzun yüzde 98’i, sanayi kuruluşlarının yüzde 98’i deprem bölgeleri içinde yer alıyor.

Depremle ilgili en somut gerçek 1999 Marmara depremi sırasında Kandilli Rasathanesi Müdürü olan Prof. Dr. Mete Işıkara’nın “Deprem öldürmez çürük bina öldürür” sözüydü.

İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Adana gibi büyük şehirlerimizin insanlarının, böyle felaketlerde ne yapacakları konusunda tam anlamıyla yeterince bilinçlenmiş olmadıkları kabul edilmektedir.

Her deprem sonrası bilim insanlarının medya önünde gereken uyarılarının dikkate alınmadığı, binaların çürük ve insanımızın deprem anındaki panik halini konuşuyor ve izliyoruz.

Deprem anında ne yapacağımız konusunda hâlâ akla gelen ilk şey kaçmak. Ama nasıl davranmalıyız konusunda bilinçaltı reflekslerimizde, davranışlarımızda yetersizlik söz konusudur.

Böyle anlarda sakin kalabilmenin ne kadar önemli olduğunun farkında değiliz. Kendimizi korumak adına yaptığımız hamleler tam aksine hayatımızı tehlikeye atıyor.

Deprem bizim ülkemizin gerçeği.

Ucuz ve güvenli konutların inşası, devletin inşaat sektörüne sıkı tedbirleri ve okullarda, kamu kurumlarında, deprem bilincinin geliştirilmesi tek ve kaçınılmaz çözüm gibi görülüyor.

Tarih boyunca deprem kuşağında olan ülkemiz depremler sonucunda büyük zararlar ve acılara sahne olmaktadır. 

Devamı: https://m.yeniakit.com.tr/yazarlar/osman-atalay/deprem-degil-ihmal-oldurur-31141.html

Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim