• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Osman Atalay'dan: İslam dünyası ve Kırım’da mahzun Ramazan

Osman Atalay'dan: İslam dünyası ve Kırım’da mahzun Ramazan
İslam dünyası bir Ramazan ayını daha ihya ederken, kimi yerde barış, sükunet, kimi yerde ise acı, keder, savaş ve göç var.

Mısır, Libya, Afganistan, Irak ve Suriye’de savaş... Arakan, Doğu Türkistan, Patani ve Filistin’de, baskı ve zulüm içerisinde kederli, mahzun bir Ramazan’a şahit oluyoruz.

Uzak ve yakın coğrafyalarımızda yaşanan sıkıntılar dünya gündeminin ilgi alanına girdiği ölçüde ancak haberdar olabiliyoruz. 

Bunlardan Kırım da, mahzun ve kederli bölgelerimizden birisi...

2014’te Rusya’ya ilhak edilmesiyle birlikte Türkiye’nin resmi ilişkilerinin tamamen koptuğu bir yerin adı Kırım.

400 bin Tatar Müslümanın yaşam mücadelesi vermeye çalıştığı Kırım, sessiz, mahzun ve umutlu bir bekleyiş içersinde. 

Türkiye’nin Kırım’ı, Ukrayna’nın toprağı olarak kabul eden politikası, “Kırım Tatarlarının mevcut Rusya yönetimi ile ilişkilerindeki olumsuz ve belirsizliği” en temel sorun olarak devam etmekte.

Tatarların hem kendi içinde hem de yeni Rus yönetimi içindeki siyasi, sosyal, kültürel ve hukuk problemleri kendi başlarına çözebilecekleri bir durum gibi görülmüyor.

Ramazan münasebetiyle İHH, Sadakataşı ve Eskişehir İnsani Yardım Derneği’nin, Kırım’ın Bahçesaray, Gezlev, Canköy, eski Kırım, Akyar, Akmescid, Aluşta, Sudak, Karasupazar  bölgelerinde gerçekleştirdiği Ramazan kumanya ve iftar programı vesilesiyle bir kez daha Tatarların manevi olarak yalnızlığına, kederine ve haklı sitemlerine şahit olduk.

Tatar gençleri ve sivil toplum kuruluşlarının siteminde özellikle şunlar var: “Bizler bu Müslüman toplumun bir parçası değil miyiz? Neden buralara gelmezsiniz, halimizi hatırımızı sormazsınız, biz bu ümmetin en çok acı ve zulmüne maruz kalmış insanlarıyız. Biz Tatarlar anavatanda yeniden var olma mücadelesi veriyoruz. Bizim dedelerimiz 1944 sürgününde kayboldular. Babalarımızın yarısı Orta Asya’da, yarısı Özbekistan’da kaldı. Diğer yarısı ise anavatana döndü. Bizler ‘vatandır’ dedik Kırım’da inadına yaşam mücadelesi veriyoruz ama bizi önce Tatar kardeşlerimiz daha sonra dindaşlarımız unuttu.”

Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev ise yarına umutla bakıyor. Rusya Federasyonu’nun ilhakının ardından çeşitli siyasi sıkıntılar yaşandığını ancak dini anlamda problemle karşılaşmadıklarını anlatırken, bu sürecin de hayırlara vesile olcağının altını özellikle çiziyor.

Devamı için: http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/osman-atalay/islam-dunyasi-ve-kirimda-mahzun-ramazan-11150.html

Bu haber toplam 424 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim