• İstanbul 21 °C
  • Ankara 11 °C

Osman Müftüoğlu: Hurmaya Yer Açın

Osman Müftüoğlu: Hurmaya Yer Açın
Hurma, bir “ramazan ayı” besini gibi düşünülüyor. Oysa bu, yıl boyunca daha sık tüketilmesi gereken harika bir gıda.

Hurma mükemmel bir besin ve bu iltifatı “besleyici” ve “lezzetli” olma özellikleriyle fazlasıyla hak ediyor.
Bizde daha ziyade bir “ramazan ayı” besini gibi düşünülüyor. Oysa boyu, tazesi ve kurusu ile yıl boyunca daha sık tüketilmesi gereken harika bir gıda.
Tek kusuru yüksek kalorisi. 100 gramında yaklaşık 300 kalori var. Kalori fazlalığının nedeni ise fruktoz ve dekstrozdan zengin yapısı.
Ama bu küçük kusur onun diğer avantajlarını asla gölgelemiyor. Her şeyden önce çok güçlü bir “posa” kaynağı.
Peki diğer özellikleri? Detaylar için buyurun...

Hurmada neler var?

Hurma, zengin posa içeriğiyle, bağırsak iç dengesini ve kabızlığı önleme bakımından önemli bir besin. Ayrıca “tanenler” olarak bilinen “polifenolik” antioksidanlardan da çok zengin. 
Tanenler hemoroid oluşumunu engelleyebilen, iltihaplara ve enfeksiyonlara karşı direnç oluşturan antioksidanlar.
Hurmanın mükemmel bir demir ve potasyum kaynağı olduğunu da unutmayın. 100 gramında 700 mg potasyum (mükemmel bir rakam) ve 1 mg kadar demir var.
Sarı nokta hastalığı ile mücadelede işe yarayan zeoksantin isimli karetenoidin en güçlü kaynaklarından biri de yine hurma. 
Kalsiyum, magnezyum, bakırdan da zengin olduğunu bir kenara not edin.
Bitmedi, hurmanın başka marifetleri de var: 
K vitamininden, 
B grubu vitaminlerden çok zengin. Güçlü K vitamini yapısı nedeniyle pıhtılaşmayı önleyebilen ve kemiklere güç veren bir lezzet.
Özeti şu: Hurma vazgeçilmeyecek kadar mühim ve çok lezzetli bir meyve. 
Abartmadan ama her gün yiyebilirsiniz. 
Mesela mı? Bazı akşamlar 2-3 kuru erik yerine 2-3 hurma yemeyi de deneyebilirsiniz.
Sorumuz şudur: Hurmaya daha sık ve bol yer açmanızın zamanı hâlâ gelmedi mi?

Devamı: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/hurmaya-yer-acin-41212486

Bu haber toplam 182 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim