• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Prof. Dr. M. Seyfettin Erol: İran’daki terör saldırısı ne anlama geliyor?

Prof. Dr. M. Seyfettin Erol: İran’daki terör saldırısı ne anlama geliyor?
İran bir kez daha terör saldırısına maruz kaldı; bu seferki adres Tahran değil ama bir o kadar hassas kabul edilen bir yer: Ahvaz.
İran’ın Huzistan eyaletinde yer alan bu şehirde, birkaç gün önce (22 Eylül’de), “Kutsal Savunma Haftası” kapsamında gerçekleştirilen askeri geçiş törenine yönelik düzenlenen silahlı saldırıda aralarında bir albay ve yüzbaşının da bulunduğu 17’si asker olmak üzere 29 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı.
 
Belki, bu sayı şu an itibarıyla daha da artmıştır. Burada esas olan hiç kuşkusuz sayılar değil, saldırının kendisi ve yol açabileceği olası sonuçlar. Özellikle İran’ın bu saldırıyı nasıl algıladığı ve buna ne tür bir tepki vereceği de fazlasıyla önem arz etmektedir ki, Tahran’ın verdiği ilk tepkiler bunu kolay kolay hazmedemeyeceği ve altında kalmayacağına işaret etmekte.
 
Nitekim İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ahvaz kentindeki saldırıyı hangi örgütün gerçekleştirdiğini ve kimlerle bağlantılı olduğunu “çok iyi bildiklerini”, “İran’ın bu saldırıya asla göz yummayacağını” söylüyor.
 
Bu örgütlerin İran-Irak savaşında aynı isimlerle Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin tarafından desteklendiğini, İran’a yönelik saldırı düzenlediğini ifade eden Ruhani; “Bu katliamı gerçekleştirenler, işgalcilerin yolundadır” diyor ve ekliyor: “Saddam hayattayken ona çalışıyorlardı. Ancak Saddam öldükten sonra başka bir devlete çalışmaya başladılar. Körfez’deki bir devlet onları maddi, askeri ve siyasi olarak desteklemekte ve kollamaktadır.”
 
Ruhani her ne kadar saldırının gerçek failleri olarak ABD ve adını vermediği Körfez’deki bir ülkeye işaret etse de;  İranlı diğer yetkililer sayıyı biraz daha farklı veriyor. Örneğin, İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarci ABD, İsrail ve Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri (muhtemelen başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere) diyor. Yani eylem; İran’a karşı geniş bir koalisyonun saldırısı olarak karşımıza çıkıyor.
Bu haber toplam 612 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim