• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Prof. Dr. Mustafa Tekin: Sorun halletme ve kutuplaşma

Prof. Dr. Mustafa Tekin: Sorun halletme ve kutuplaşma
Gerek global ölçekte gerek müslüman toplumlarda gerekse Türkiye’de ciddi problemler ve ağır insanlık sorunları yaşanmaya devam ediyor.

Özellikle ağır insanlık sorunlarının varoluşsal boyutlarıyla ilgili olarak zaten epey yazıyorum. Öte yandan gündelik sorunlarımızın bunlarla bağlantılı boyutları da es geçilmesine rağmen önemli.

Temel sorumuz; bu giderek ağırlaşan gündelik sosyal, siyasal ve eğitsel sorunlarımızı nasıl aşacağız? Burada iki probleme değinmeye çalışacağım. Birincisi, sorun halletme biçimimizle ilintili. İnsanlarımızda şöyle bir algı var. Söz gelimi; eğitim sorunlarımız, gidip Avrupa ülkelerinden birisinden iyi bir sistem alıp uygularsak çözülecek diye düşünülüyor. Ancak temel meselenin bizde bir zihniyet oluşturmak olduğu hususu, biraz uğraş gerektirdiği ve zor olduğu için es geçiliyor.

Bir kere aileden başlayarak insanlar üretici bir zihniyetle yetiştirilmiyor. Üstelik çocuklara yükümlülük kazandırıcı bir içerikten ziyade, kazanarak elde etmedikleri bir hak ve konfor sunuluyor. Hakları elde etmek önemli ancak bunlar bir yükümlülükle birlikte olmadığında ortada sadece konfor ve talepler kalıyor. Aslında aynı durum gündelik hayatta da geçerli. Üniversite öğrencileri üzerinde yaptığım gözlemlerde öğrencilerin bir sorunu halletmek üzere yöntem fikrine yabancı oldukları; yani işleri rastgele halletmeye çalıştıklarını gördüm. İkincisi de, tüketici zihniyet ve kolaycılık. Aslında gündelik hayata girdiğinizde de aynı sorunları farklı alanlarda gözlemleyebilirsiniz. İşte tam da bu sebeple yapılması gereken, bütün iş halletme biçimlerine hayatiyet kazandıran bu zihniyeti dönüştürmek belki de.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/prof-dr-mustafa-tekin/sorun-halletme-ve-kutuplasma/haber-230944

Bu haber toplam 590 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim