• İstanbul 19 °C
  • Ankara 15 °C

Reşat Nuri Erol: İsmail Râcî Fârûkî’yi Ramazan’da rahmetle anmak

Reşat Nuri Erol: İsmail Râcî Fârûkî’yi Ramazan’da rahmetle anmak

“Bilginin İslâmîleştirilmesi, Tevhit, Hıristiyan Ahlâkı, İslâm ve Siyonizm, Niçin İslâm” gibi Türkçeye de çevrilen kitapları ve özellikle ülkemizde “İslâm Kültür Atlası” adlı hacimli eseriyle tanınan İsmail RâcîFârûkî, bu eserini eşi LamyâFârûkî ile birlikte hazırladı. Bu eserin Türkçeye kazandırılmasında o zaman özel ve yoğun emeğimiz oldu...

Bu iki muhterem insan, Ramazan’ın 18’ine tekabül eden 27 Mayıs 1986 gecesi, saat 02.30 sularında, Wyncote Pennsylvania’daki evlerinde, sahur vaktinde, azmettiricilerin yönlendirmesiyle şehit edildiler; bundan dolayı Ramazan ayında rahmetle anıyoruz…

Filistin’in Yâfa şehrinde kadı olarak görev yapan RâcîFârûkî, 21 Ocak 1921 günü dünyaya gelen oğluna İsmail adını koymuştu. Şeyh Râcî, biricik evladının İslâmî ilimlerle birlikte Batılı bir eğitim de almasını sağlayacak, böylece oğlunu “zamanın ihtiyaçları”na hazırlamış olacaktı. Disiplinli bir çocukluk geçiren İsmail RâcîFârûkî, Yâfa’nın merkezindeki Fransız okulu CollegedesFreres’e gönderildi. Burada ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, Beyrut Amerikan Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden 1941’de mezun oldu. Ana dili Arapçanın yanı sıra Fransızca ve İngilizceyi de mükemmel biçimde okuyup yazabiliyordu.

Siyonistlerin Filistin’e yoğun olarak göç ettiği ve yerleştiği bir dönemde yetişen İsmail RâcîFârûkî, kendi kuşağındaki bütün gençler gibi siyasetle yakından ilgilendi. 1945-48 arasında Filistin’in Celîle bölgesinin valiliğini yapması onu sıra dışı bir tecrübeyle tanıştırdı. İsrail’in kurulması ve yerli halkın bölgeden sürülmesiyle, İsmail RâcîFârûkî “Celîle’nin son Filistinli valisi” olarak kayıtlara geçti. Filistinlilere kendi vatanlarında yaşam hakkı kalmamasının ardından, İsmail RâcîFârûkî, akademik alanda çalışmalarını yoğunlaştırmak için ABD’ye göç etti. Indiana ve Harvard üniversitelerinde felsefe yüksek lisansı yaptı, ardından 1952’de doktorasını tamamladı. Doktoradan sonra Kahire’ye giderek İslâmî ilimler alanında yüksek eğitim alıp diploma sahibi oldu. ABD’ye dönüşünde, Kanada’nın Montreal şehrinde bulunan McGill Üniversitesi’nde iki yıl ders verdi; Pakistan’ın Karaçi kentinde misafir hocalığının yanı sıra, ABD’nin Chicago, Syracuse ve PhiladelphiaTemple üniversitelerinde öğretim üyeliği yaptı, İslâmî araştırmalar bölümlerini kurup yönetti. İsmail RâcîFârûkî, Syracuse Üniversitesi’nde doçent olarak çalışırken, kısa bir süre sonra evleneceği LamyâFârûkî ile tanıştı. Lamyâ, Fârûkî’nin dersleri vesilesiyle İslâm kültürüyle tanıştı…

Bu haber toplam 871 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim