• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Seyit Mehmet Şen: Türk Milletinin Ruhunda Devlet Geni Vardır

Seyit Mehmet Şen: Türk Milletinin Ruhunda Devlet Geni Vardır
“Ben sizin en hayırlınız olmadığım halde sizin başınıza halife seçildim. Ancak Kur’ân nazil olmuş Hz. Peygamber (sav) dinin hükümlerini açıklamıştır. Sizin en zayıfınız, hakkı alınıncaya kadar benim yanımda kuvvetlidir. Ey insanlar! Ben ancak Hz. Peygamber’in (sav) yoluna uyarım. Kendiliğimden birşey icad edici değilim. Eğer iyilik yaparsam bana yardımcı olun. Eğer sırat-ı müstakimden kayarsam beni düzeltiniz. Ben bu sözümü söyler, hem kendim için hem de sizler için Allâh’ın affını taleb ederim.” Hz Ebubekir (ra)
*
Tarih boyu varlıklarını sürdürme başarısını gösteren milletlerin değişmez bir ortak yanlarının olduğu çok açıktır: Devletli olmaları...  Gerçekten de devletlerini kurabilen ve devletli olmayı becerebilen milletlerin ayakta kalabildiklerini; onları bir millet haline getiren özelliklerini muhafaza ederek kimliklerini koruyabildiklerini ve bu kimliklerini eşyaya yansıtarak ölmez eserlerle günümüze kadar gelebildiklerini görürüz. Bu nedenle bu tip milletler için devlet esastır. Yani devletsiz olunmaz. Devlet onlar için yedikleri ekmek, içtikleri su, ciğerlerine çektikleri havadır. Devlet onlar için sevdadır... Onun için diyoruz ki, "devlet bir milletin Leylasıdır". Fakat sistem, öyle midir? 
Sistemi de Leylanın yerine koyabilir miyiz? Bir millet devleti için girdiği fedakârlığa sistem için de girebilir mi? Uçsuz bucaksız kum çöllerinde Mecnunun Leylasını aradığı gibi bir millet sistemini de arayabilir mi? İnsanlığın tarih boyu ideal bir sistem için arayışını sürdürdüğü bilinen bir gerçektir. İnsanlık bu arayışında kimi zaman ideali, kimi zaman ideale yakın olanı yakalamış; fakat ne yazık ki ideal olanı da, ideale yakın olanı da uzun süre koruyamamıştır. Bu da insanın kendi hakkına razı olmayan, tahakküm etmeyi seven bir yapıda oluşundan kaynaklanmaktadır. Nitekim bu konudaki ilk örnek, kendi hakkına razı olmayarak, kurulu düzene yani sisteme karşı gelen ve kardeşini öldüren Kabildir. Gerçekten de, o günden başlayarak bütün insanlık tarihi, insanların birbirlerini boğazlama sahnelerinin sayısız örnekleri ile doludur. 

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/3231/turk-milletinin-ruhunda-devlet-geni-vardir.html

Bu haber toplam 324 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim