• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Temmuz 2019 dergilerine genel bir bakış-4

Temmuz 2019 dergilerine genel bir bakış-4
Şiar’da Hakkı Özdemir söyleşisi

23. sayısına ulaşan Şiar dergisinde Serap Kadıoğlu bu sayı Hakkı Özdemir ile bir söyleşi gerçekleştirmiş. Yazarlık yolunda emin adımlarla yürümek isteyenlere birçok ipucu var yazıda. Ufuk açıcı cinsten dediğim bu söyleşiden paylaşımlar yapacağım.

“Edebiyat sadece bilgi işi değil. Bilginin görgüye dönüşmesi gerekiyor. Buna edebî zevk diyebiliriz. Nedîm’in ‘Haddeden geçmiş nezaket yâl ü bal olmuş sana’ mısraındaki gibi, bilginin de haddeden geçmesi gerekiyor. Sözün yazıdan güçlü olduğu devirlerde muhit hadde imiş. Şuara meclislerinden tekkelere kadar geniş bir yelpaze, muhitin edebî zevkin oluşmasındaki rolü aşikârdır.”

“Bütün edebiyatların aslî kaynakları arasında din başta gelir. Dolayısıyla kutsal kitapların edebiyat üzerindeki etkisi büyüktür. Türk edebiyatının kaynağında Kur’an, Batı edebiyatında İncil vardır. Kur’an’la İncil’in üslubu, tavrı farklıdır. Kur’an şiir, İncil roman üslubu, tavrı gösterir. Buna bağlı olarak Türk edebiyatı- Arap ve Acem edebiyatı da öyledir- bir şiir edebiyatı olarak gelişir. İslâm öncesi Türk edebiyatının da şiir ağırlıklı olması gelişimi, adaptasyonu hızlandırır.”

“Tüm güçlüklere rağmen eskiden olduğu gibi yine pek çok dergi çıkıyor, dergilerin idealizmi her şeye rağmen sürüyor. Her dergiye yüzlerce yazı, şiir geliyor. Dergilerin yeni sayısını merakla bekleyen okurlar da var. Fakat arada geçişkenlik yok gibi. Çoğu dergici kendi dergisi dışında olup bitenlere ilgisiz. O yüzden bi tartışma, yani müsademe-i efkâr oluşmuyor. O işler artık sosyal medyaya kaydı gibi.”

Kadın-Adam

Feride Turan’ın Şiar’da yer alan yazısı Kadını “Adam”dan Saymadılar, toplumsal bir çözülmenin kadına yüklediği anlama cinsiyetler bağlamında bakan bir yazı. Toplumsal cinsiyet eşitliği gibi  kavram karmaşası yaşanan bir meseleye önemli açılımlar var yazıda.

“Adam, birilerine sadece ‘erkeği’ çağrıştırsa da aslında kelimelerin temel anlamı aksini söyler. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne baktığımızda ‘adam’ kelimesinin temel anlamının, yani sözlükteki 1 numaralı anlamının ‘insan’ olduğunu görürüz. Ve 9 anlamından sadece 2’si ‘erkek’ cinsiyetini karşılamaktadır.”

“Toplumsal cindiyet eşitliği” adı altında en büyük saldırı; manevi değerlerimize, dinimize yapılmaktadır. Bütün erkeklere ‘En hayırlı mü’min; eşine karşı ahlâkı en iyi olandır.” Ve bütün evlatlara da ‘cennet anaların ayakları altındadır.” diyerek kadını ulvi bir makama taşımıştır Hz. Muhammed (SAV). Altıncı  yüzyılda söylenmiş ‘Bütün insanlar bir tarağın dişleri gibi eşittir.’ hadis-i  şerifi ise sadece toplumsal cinsiyet bağlamında değil, insan hakları çerçevesinde değerlendirildiğinde de insanlığın, günümüzde dahi henüz bu seviyeye ulaşamadığı gün gibi aşikârdır.”

“Ne iniz ne ciniz, tıpkı erkekler gibi ‘beniâdem’iz. Hem de evelallah ‘adam gibi adamız.’ Fakat heyhat, kadını ‘adam’dan saymadılar! Yine de ‘adam’lık bizde kalsın! İlla birilerine ‘adam değil’ diyecekseniz hainlere, milleti alçakça vuranlara deyin.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/temmuz-2019-dergilerine-genel-bir-bakis-4-makale,317.html

Bu haber toplam 266 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim