• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Vedat Bilgin: Bağımsızlık ve NATO

Vedat Bilgin: Bağımsızlık ve NATO
Türkiye’nin bağımsızlığı tartışılırken en çok haykırılan sloganlar arasında ilk sırada ‘NTAO’ya hayır’ sloganının geldiğini hatırlamayan var mıdır sanmam.

‘NATO’ya hayır’ sloganı aslında Soğuk Savaş döneminin sloganıdır. O dönemde Türkiye doğrudan doğruya iki sistem arasında sıkışmış bir konumda bulunduğu için, bir anlamda NATO üzerinden Batı sisteminin güvenlik ağına mecbur kalmış durumundadır.

Bilindiği gibi Kurtuluş Savaşı sürecinde Mustafa Kemal Paşa’nın Lenin’le yaptığı ‘saldırmazlık’ anlaşmasıyla Türkiye’nin doğu ve Karadeniz sınırları emniyete alınmış, esas itibarıyla Milli Mücadele Batılı sömürgecilere karşı yapılmış ve başarılı olmuştur. Atatürk’ten sonra Türkiye İsmet Paşa’yla Tek Partili baskıcı yönetime doğru yönelirken, Sovyetler Birliği’nin de Stalinist bir terör rejimine dönüşmüştür ki bu dönem aynı zamanda Sovyetlerin işgalci/yayılmacı bir dış politikayı açıkça ilan ettiği bir zaman dilimine tekabül etmiştir. Stalin’in Kars-Ardahan ve Boğazları talep eden Türkiye’ye yönelik tehditleri kaçınılmaz olarak Türk yönetimini Batı’nın kapısını çalmaya götürecekti.

NATO VE BATI’NIN SÖMÜRÜSÜ

Uzun yıllar Türkiye sosyalist çevreleri aslında Stalin’in böyle bir işgal planının olmadığını, Türkiye’nin tehdit edilmediğini söyleyerek, hem Stalin’in yayılmacı siyasetini ört bas etme gayretine girmişler hem de sosyalizmin yayılmacı politikaları olamayacağı gibi bir varsayımı güçlendirmek istemişlerdir.

Oysa Sovyetlerin yıkılışı sonrası bütün gerçekler ortaya çıkacaktır; Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Salim Sarper vasıtasıyla verilen Stalin’in taleplerini yansıtan notanın, Rusya tarafındaki kayıtları da su yüzüne çıkmıştır. Dolayısıyla, Sovyet tehdidi endişesi ekseninde Türkiye’nin Batı’nın güvenlik ağına takılıp, bu çerçevede bağımlılık ilişkisine girmesi bu konjonktürün bir neticesidir.

Batı sistemi bu durumdan son derece memnundur ve bunu sonuna kadar istismar etmekten asla geri durmayacaktır. Bir defa Sovyetlerle arasına bir tampon kurmuş olmanın rahatlığı ve düşük maliyeti dikkate alındığında Batı’nın ileri karakol olarak gördüğü Türkiye’ye ödettiği bedelin ağırlığını tahmin etmek zor değildir.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/bagimsizlik-ve-nato/haber-1027477

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim