• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Vedat Bilgin: Demokrasi hassasiyeti

Vedat Bilgin: Demokrasi hassasiyeti

Demokrasi kavramı her isteyenin keyfince istediği gibi tanımlayacağı bir kavram değildir; bazılarının cehaletten; fakat bazılarının kasıtlı olarak, bazılarının ise doğrudan doğruya demokrasi düşmanı oldukları için onu kendilerince anlamlandırıp, içeriğini çarpıtarak kullandıkları çok sık rastlanan bir durumdur. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki demokrasi kendisini savunma kabiliyeti olan bir rejimdir, bunu başaramazsa ayakta kalamaz yerini ya totaliter ya da otoriter rejimler alır.

Seçimle gelenler demokrasiye ihanet ederlerse yani terör örgütlerinin, belli bir zümrenin, belli bir sınıfın ya da etnik etnik cemaatin adına hukuk dışına çıkıp kamu düzenine karşı tavır alırlarsa yine seçilmiş olan ülkeye/millete karşı sorumluluğu bulunan hükümeti tarafından, o da harekete geçmezse Meclis tarafından gerekli işlemlere tabi tutulurlar. Bugün mahalli düzeyde üç belediye başkanına uygulanan da budur.

DEMOKRASİYİ SAVUNMAK

Demokrasi, çok açık sade ifadeyle bireylerin toplum içindeki güçlü örgüt ve zümrelere, sınıflara, devlete karşı korunmasını sağlayan, bunu bireysel hak ve özgürlükler temelinde teminat altına alan bir siyasal sistemdir. Toplumu devlete karşı koruyan, devletle toplum arasındaki ilişkileri sosyal, ekonomik ve siyasal haklar temelinde düzenleyen bir siyasal yönetim biçimi olan demokrasi, insan özgürlüğünün gerçekleşmesinin şartlarını hazırlayan, en iyi siyasal yönetim biçimi olduğu düşünülmektedir.

Peki, bu korumayı bu hakların kullanımını mümkün kılacak rejim nasıl işlemektedir? Burada demokrasinin cevap vermesi gereken önemli bir soru vardır: Birey ve toplumun özgürlüklerini devlete karşı koruyacak, bunun gerçekleştirmesini mümkün kılacak demokrasi bunu neyle, hangi araçlarla yapacaktır?

Bu sorunun cevabı açıktır: Devletle. O halde buradaki problem devlete karşı özgürlükleri koruyacak demokratik siyasal sistem, bir yönetim biçimi olarak bunu ancak devleti toplumun siyasal denetimine ve idaresine alarak gerçekleştirebilecektir. O zaman toplumu devlete karşı korumak, demokratik yönetim sayesinde bizatihi devletin görevidir.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/demokrasi-hassasiyeti/haber-999446

Bu haber toplam 250 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim