• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Vedat Bilgin: Ekonomi nereye?

Vedat Bilgin: Ekonomi nereye?
Ekonomide meydana gelen dalgalanmaların ne kadar süreceğinin merek edilmesini anlamak gerekir. Bazı çevrelerin şimdiden ellerini ovuşturup ‘nihayet beklediğimiz kriz geldi, geliyor’ diye sevindiklerini görmek kimseyi şaşırtmıyor.

Bütün ümitlerini bir krize bağlamış müzmin muhaliflerin nerdeyse zil takıp oynayacak psikolojik halde olmaları, sadece üzüntü vericidir. Meseleyi ciddiyetle ele alanlar ise, dövizdeki dalgalanmanın reel sektörde büyük bir tahribata yol açmadan, üretim yapısında bir krize dönüşmeden nasıl sonuçlandırılacağının üzerinde konuşup tartışmaya çalışmaktadırlar.

“Ekonomide yaşanan olayların operasyonel bir boyutunun olduğunu, bugün döviz üzerinden ekonomik saldırının devam ettiğini, bunun da ‘döviz-faiz-enflasyon’ sarmalı şeklinde bir dalgalanma meydana getirdiğini göz önünde tutarak bu konuda gerekli adımların atılması, yapısal bir dönüşüm gerçekleştirecek reformların arka arkaya devreye sokulması gerektiğine şüphe yoktur.”

DÖNÜŞÜM FIRSATI

Ekonomi yönetiminin uygulamaya soktuğu ve sokacağı politikaların mutlaka belli bir süre içerisinde de olsa bu saldırıyı etkisizleştirecek neticeleri ortaya çıkacaktır. Dahası ekonominin kendi bünyesinde yıllardır devam eden ‘cari açık’ diye bilinen asıl kaynağında büyük bir kısmı zorunlu enerji ithalatından kaynaklansa da küresel düzende uzun süre devam eden döviz ya da para bolluğu döneminde yerleşen, alışkanlık halini alan ‘ithalata dayanan’ yaklaşımın yol açtığı sorunların bulunduğu açıktır.

2008’de başlayan küresel krizin Türk ekonomisini teğet geçmesinin arkasında, büyümenin ekonominin üretim gücünü ‘harekete geçme aşamasına’ taşımış olması, iktisadi aktörlerin ortaya çıkan dinamizmi sürdürecek girişimciler haline gelmeleri ve elbette ki siyasal istikrar vardır. Bunlara ‘demokratikleşme’ konusunda sürdürülen reformlarının yarattığı olumlu atmosferi de eklemek lazımdır.

Döviz üzerinden harekete geçen ekonomik saldırının, muhtelif negatif etkilerinin olması bunların enflasyon başta olmak üzere pazara yansıyan sonuçlarının ortaya çıkmasını gözlemlemek mümkündür fakat bu dalgalanmanın yol açtığı sorunları ortadan kaldırmak için uygulamaya sokulan tedbirlerin netice itibarıyla iki olumlu dönüşüme fırsat yaratmış olduğunu da görmek gerekir.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/ekonomi-nereye/haber-781011?utm=gazeteoku&utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 462 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim