• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Vedat Bilgin: Özel üniversite!

Vedat Bilgin: Özel üniversite!
Bugünlerde televizyonlar üniversite reklamlarından geçilmiyor; bilhassa özel üniversitelerin reklamlarında ne aranırsa bulmak mümkün görünüyor.

Her halinden eski bir fabrika hangarı olduğu anlaşılan mekânı, bilgisayar marifetiyle çağdaş üniversite görüntüsüne sokmak da neredeyse bir orman yanında yeşil bir kampus manzarasına sahip kılmak da mümkün. Elbette özel üniversiteler içinde yeni kurulanlar da dâhil az sayıda kaliteli olanları, seçkin olanları ayrı tutmak gerekir.

Özel üniversitelerden bahsederken, bazılarının hemen itiraz edip ‘bunların özel üniversite değil, vakıf üniversitesi’ olduğunu söylediklerini duyar gibiyim; o zaman mesele daha önemlidir; öyleyse vakıf üniversitesiyseniz ( birçoğunuzun sadece vakıf kurumunun vergi ve benzeri istisnaları kullanmak için bu görüntüyle kurulduğunu bir tarafa bırakalım) neden sürekli kâr zarar hesabı yapmaktan başka bir şey düşünmeyen pinti bir tüccar gibi, kuruluşlarınızı kâr merkezli, öğrenciyi müşteri sayan bir yapıya dönüştürüyorsunuz; dahası hangi gelirlerinizi bu üniversiteye vakfetmiştiniz?

ÜNİVERSİTE DERSHANE DEĞİLDİR

Açık söylemek gerekirse, üniversitelerin sayısının artması, hatta bırakınız vakıf üniversitelerini, doğrudan özel yatırım olarak kurulan üniversitelerin sayılarının artması çok önemli bir gelişmedir fakat bunların eğitimle, bilimle ilgisi olmayan fırsatçı bazı adamlar tarafından bir ‘dershane mantığıyla’ kurulması uzun vadede hem ülkenin üniversite anlayışına zarar verecek sonuçlara sebep olacak hem de üniversite eğitimi aldığını zanneden gençlerin umutlarını söndürecektir.

Bu tür kuruluşların zaman içinde elenip iyilerinin ayakta kalacağını söylemek sorunu küçültmez çünkü söz konusu olan; üniversitenin, bilim anlayışının, bilgi üretim düzeninin tahrip olmasıdır. Burada gençliğin kaybedilmesi, bilim anlayışından habersiz nesillerin nitelik kaybının ülkeye maliyetini düşünmek gerekmez mi? Bu sorunun büyümesinin arkasında üniversite eğitimine talep artışını doğuran demografik gerçekler, genç nüfus artışı vardır ve bu eğilim en azından bir süre daha devam edecektir.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/ozel-universite/haber-992075

Bu haber toplam 335 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim