• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Vedat Bilgin'den: IŞİD’i kullanım kılavuzu

Vedat Bilgin'den: IŞİD’i kullanım kılavuzu
Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Coğrafyayı zor veya kolay kılan, onun sahip olduğu kaynaklar, stratejik konum, tarih ve siyasettir.

Sömürgecilik Osmanlı coğrafyasını bu açıdan değerli bulduğu için yağmalamak için elinden gelen her şeyi yapmış, bu topraklarda yaşayan halkın toplumsal-kültürel gerçekliğine uygun düşmeyen, bununla çelişen siyasal düzenlemeler yaparak, bugün krize açık bir yapının oluşumuna yol açmıştır. 

Yeni sömürgecilik şimdi, yeniden bu topraklara müdahale etmektedir. Bölgeye yapılan müdahaleler, bölge ülkelerinin sömürge yönetimler vasıtasıyla kontrolünden sonra gelen savaş ve işgal dönemlerinin sebep olduğu toplumsal psikoloji üzerinden, reaksiyoner hareketlerin, radikal akımların ortaya çıkmasına yol açmış ve bunların kolayca şiddete kaymasına, yönlendirilmesine, dışarıdan kontrol edilmesine elverişli bir zemin yaratmıştır. “Kendi kültür dünyaları tahrip edilmiş, geleneksel düşünce kalıpları Batı tarafından parçalanmış bu ülkelerin, özellikle gençlerinin yaşanılan sosyal travmanın bedelini, teröre yönelerek/itilerek ödemesi tarihsel bir dramdır.”  

IŞİD kimin örgütü? 

Bu süreci yaşayan insanların, terör örgütlerine katılımı, cani topluluklarına dönüşmesi, kullanışlı elemanlar halini almasını, “İslam ve terör” bağlamında tartışmak ya meseleyi anlamamak ya da yeni sömürgeciliğin kamuoyu oluşturma girişimine alet olmak demektir. Unutulmamalıdır ki IŞİD ve benzeri cinayet örgütleri kendi başlarına “sırf terör yapmak için var olan yapılar” değil, siyasi bir projenin kullanışlı unsurları olarak hareket eden kadrolarıdır. 
“O siyasi projenin hedefinde ‘Yeni Türkiye’ vardır. Yeni Türkiye, anlamayanlar için bir daha tanımlarsak şu anlama gelmektedir: Bir,’ Yeni Türkiye’ dünya sisteminin merkez-yarı periferi-periferi hiyerarşisine dayanan hegemonyanın kurduğu vesayet ilişkisini reddeden bir ülkedir. İki, demokratikleşme süreciyle, devletin militarizme göre örgütlenmiş oligarşik yapısını değiştiren bir ülkedir. Üç, Batı’ya büyük kapitalist gruplar üzerinden bağımlı ekonomik yapıyı, ‘mümessil sermayenin’ ülke kaynaklarının dışa aktarılmasına dayanan mekanizmasını değiştirerek, büyümeyi süreklileştiren, milli geliri üç kat büyüten ülkedir. Dört, Çözüm Süreci’yle Batı’nın elinden Kürt kartını alıp, Türkiye’ye karşı örgütlenmiş terör yapısını tasfiye edip, bölgesel entegrasyona giderek, Arapları, Kürtleri, Türkmenleri Türkiye çizgisinde buluşturmaya yönelmiş bir ülkedir.” 

Devamı için: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/isidi-kullanim-kilavuzu/haber-417871

Bu haber toplam 377 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim