• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Vedat Bilgin'den: Siyasette denklem nasıl çözülür?

Vedat Bilgin'den: Siyasette denklem nasıl çözülür?
Siyasetin sorduğu sorular, ortaya koyduğu denklem nasıl çözülür, kimler tarafından çözülür?

Siyasetin sorduğu sorular, ortaya koyduğu denklem nasıl çözülür, kimler tarafından çözülür? Türkiye seçime giderken aslında birçok kimsenin cevabını aradığı veya vermeye çalıştığı bu soru, birçok faktöre bağlı olarak, elbette ki birçok yaklaşıma dayanarak açıklanabilir. 

Türkiye’nin büyük sermayesinin, merkez medya denilen aslında büyük sermaye gruplarıyla ideolojik, kurumsal, simbiyotik ilişkileri bulunan kitle-iletişim ortamının ve bunların tarihsel müttefiki olan bürokratik oligarkların oluşturduğu “siyasal yapının” şifresi kırıldıktan sonra (AK Parti reformları) bu denklemin çözümünün imkânlarının bütünüyle demokrasinin içinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Siyasal sürecin sorduğu soruları basitçe şöyle ifade edilebilir: Devletle toplum arsındaki ilişkiler nasıl belirlenmektedir; devleti kim yönetecektir; yönetmeye talip olan siyasi gruplar arasındaki rekabeti, mücadeleyi belirleyen faktörler nelerdir, siyasi grupların, partilerin toplumla kurduğu bağlar, münasebetler neticeyi nasıl etkiler? 
Türk siyasal hayatında İmparatorluktan günümüze iki siyasal güç merkezinin diyalektik ilişkisinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Bunlardan biri, devletin içinde örgütlenmiş gücünü işlevlerinden devşirmeye çalışan ( fırsat buldukça bunu aşırıya götürmeye yani devletin gücünü bizzat kullanmaya eğilimi taşıyan) gruplar, diğerini ise başta Sultan olmak üzere, çeşitli düzeylerdeki üretici zümreler oluşturmaktadır. Bu üretici unsurlar içerisinde, hukuktan, inanç öğretisine, eğitime, dünya görüşüne kadar uzanan sivil manevi/kültürel üretim bulunduğu gibi, ticaretten, zanaat ve tarıma kadar uzanan maddi üretimde bulunan gruplar yer almaktadır. İmparatorluğun klasik toplumsal/siyasal dengeleri bozulduktan sonra, politik güç merkezinin devlet içindeki unsurların kontrolüne geçmeye başladığı bilinmektedir. Batılılaşma ideolojisinin, bu geçiş sürecinde önemli bir araç haline geldiğini söylemeliyiz. 

Devamı için: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/siyasette-denklem-nasil-cozulur/haber-401779

Bu haber toplam 413 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim