• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Yıldız Ramazanoğlu: Geçim derdiniz olmasaydı...

Yıldız Ramazanoğlu: Geçim derdiniz olmasaydı...
İhtiyaç kelimesi masumiyetini yitireli çok oldu. İnsanlığımıza hiçbir katkıda bulunmayacak, aksine en kıymetli hazinemiz olan zamanımızı bizden çalacak tüketim listeleriyle, ana yörüngemizi kaybediyoruz.

Bu sene 11’inci yılını kutlayan ‘Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, belgeseller yoluyla bir kez daha yaşamın temel direklerini, hakça paylaşmanın imkanlarını, sürdürülebilir olanın ve olmayanın muhasebesini gözler önüne serdi. Sürdürülebilirlik kavramının soyut ve yoruma açık boyutlarına ayna tuttu. Onurlu ve değerli bir hayatın sürekliliğiyle, çeşitliliğin korunması arasında derin bir ilişki var. Belgesellerdeki hikayeler, neyi sürdürmenin anlamlı olacağına dair ilhamla ve işaretlerle dolu. Keşke bu hikayeleri iş adamları, öğrenciler, endişe içindeki ebeveynler, emekçiler, çiftçiler, şirket çalışanları, akademisyenler izleyebilse. Değişim yaratmak isteyen cesur insanların izledikleri yollar, ‘başka bir dünya’nın sloganın ve istihzanın ötesinde pekala da mümkün olduğunu gözler önüne seriyor.

***

İzlediklerimiz kuraklık, sel, orman yangınları, çatışmalar, eşitsizlikler, şiddet, kabul edilemez gıda fiyatları gibi haberlerin yanında kendilerine yer bulamayan hikayeler. İhtiyacımız olan çözümlerin uygulanabilir halde yeryüzünde dağılmış olduklarının mırıltısı. Sadece ‘Süt Sistemi’ filmindeki gerçekler bile düşündürücü. Almanya’daki bir çiftçi toplantısının açılışında sekreter katılımcıları “geçen yıl intihar eden 600 Fransız çiftçi için saygı duruşuna” davet edince bu dünya nasıl alt üst oluyor böyle ve bilmediğimiz ne çok şey var diye düşündüm. Belli ki insanlar tek başına çözümler üretemez ve artık hiç kimse başkasını görmezden gelerek devam edemez.

Birbirinden değerli insanlarla çözümlerle farklı yaşamlarla karşılaştığımız filmlerde ne çok deneyim var. Dünyanın ücra yerlerinden Solomon Adaları’nda yaşayan Douglas’ın üzerinden doğaya saygılı sade bir yaşamın mümkün oluşuna tanık olabiliriz. Batı Afrika’daki Burkino Faso’da küresel tarım şirketleri karşısında topraklarını ve geleneklerini kurtarmaya çalışan aktivist çiftçilerin, öğrencilerin, sanatçıların ve yerel örgütlerin mücadelesinden dersler çıkarmak mümkün. Büyükbabamın Bahçesi’nde hazır besine alışmış bir Fransız gencin tohumla, toprakla tanışmasının zenginliği. Bizde de kayıt altına alınacak ne hikayeler belgeseller çıkar son bahçeler bağlar inşaata gitmeden. ‘Kongo Mahkemesi’, ‘Naila ve İntifada’, ‘Etiyopya Yükseliyor’ ve daha birçok film hepsi de çok etkileyici.

Devamı: http://www.karar.com/yazarlar/yildiz-ramazanoglu/gecim-derdiniz-olmasaydi-ne-yapmak-isterdiniz-8519?utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 343 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim