• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

100. yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni 4. Gününde

100. yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni 4. Gününde

İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin iştiraki ile düzenlenen ve İstiklal marşının yazılma sürecinin tüm yönleri ile gündeme geldiği  “100. Yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni” ne 15 Mart 2021 tarihindeki üç oturumla devam edildi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayelerinde12 Mart 2021 tarihinde başlayıp 5 gün sürecek ve meclisin YouTube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlanan bilgi şöleninin 15 Mart 2021 tarihindeki 6. Oturumu Prof. Dr. Selami Şimşek yönetti.

Saat 13.00 de başlayan oturumda bildiri sunan yazar,  bilim adamları ve akademisyenler ile bildiri başlıkları; Prof. Dr. Turan Karataş: “Üç İstanbul’daki Şair”, Prof. Dr. Bilâl Kemikli: “Bir Kurucu Metin Olarak İstiklâl Marşı”, Necmettin Evci: “İstiklâl Marşı’ndan Yarına Ne Söyleyebiliriz?” ve  Mehmet Kurtoğlu: “Mehmed Âkif’ten Emin’e”

Prof. Dr. Turan Karataş saat: 14.30 da başlayan bilgi şöleninin 7. Oturumunu yönetti.

oturum7.jpg

7.Oturumdaki bildiri başlıkları ve konuşmacılar ise; Prof. Dr. Rıdvan Canım: “Hiciv Edebiyatımız Çerçevesinde Âkif’in Şiiri ve Şairliği ya da Âkif Bir Hiciv Şairi Miydi?”, Doç. Dr. Yakup Öztürk: “İstanbul Edebiyatı İçerisinde Safahat”, İsmail Bingöl: “Bir Şehrin Kurtuluş Gününde Bağımsızlığımızın Sembolü Marşın Kabulü” ve Mustafa Ruhi Şirin: “Mehmed Âkif’in Çocuk Davası: İradeli Çocuk, Âsım’ın Nesli ve İstikbâl”

İstiklal Marşı ile ilgili düzenlenen en kapsamlı bilgi şöleni olma özelliği taşıyan etkinliğin 15 Mart 2021 tarihindeki 3. Oturumuyla gün tamamlandı. 

Saat: 16:00 da başlayıp 17:30 da sona eren  8. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Beyhan Kanter üstlendi.

oturum8.jpg

Mehmet Âkif Ersoy’un şiirleri ve şairliğinin gündeme geldiği bu oturumda bildiri suna yazar, şair ve akademisyenlerin isimleri ve bildiri başlıkları ise şöyle sıralandı.:

Doç. Dr. Çağrı Çağlar Sinmez & Arş. Gör. Ali İlteriş Aykun: “Veteriner Hekimliğin Mehmet Âkif’in Şairliği ve Aydın Kimliği Üzerine Etkisi”, Osman Özbahçe: “İstiklâl Marşı’nın Şiiri”, Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş: “Mehmed Âkif: Lirik Gerçekliğin Şairi” Ayten Dirier: “İstiklâlin Ulu Sesi Mehmed Âkif Oratoryosu” ve Mustafa Aydoğan: “İstiklâl Marşı’nın Varlık Şartları”

12 Mat 2021 tarihinde TBMM de ilk oturumu  gerçekleştirilen “100. Yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni”; 16 Mart 2021, Salı günü çevrimiçi düzenlenecek 9-10 ve 11. oturumlarla tamamlanacak.

Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim