• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

“100. Yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni” tamamlandı

“100. Yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni” tamamlandı

“İstiklâl Marşının 100. Yılı” faaliyetleri kapsamında; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un himayelerinde, Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin iştiraki ile düzenlenen “100. Yılında İstiklâl Marşı Büyük Bilgi Şöleni” sona erdi.

12 Mart 2021 tarihinde, TBMM Tören Salonu'nda; TBMM İdare Amiri ve İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açılış konuşması ile başlayan bilgi şöleni 5 gün sürdü.

Meclisin https://www.tbmm.gov.tr/100yilindaistiklalmarsi.html sayfasından ve YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanan şölenin son üç oturumu 16 Mart 2021 tarihinde gerçekleşti.

ewm85f1wgaapywo.jpg

Saat: 13:00’te başlayan, Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş’ın yönettiği şölenin dokuzuncu oturumunda bildiri sunanların isimleri ve konu başlıkları ise şöyle sıralandı: “Prof. Dr. Caner Arabacı: “Mehmed Âkif ve Avrupa Âyetleri”, Sevba Abdula: “Medeniyetin Düşüşü ve İki İslam Şairi: Mehmed Âkif ve Fettah Efendi”, Doç. Dr. M. Abdullah Arslan: “Bir Karakter Abidesi veya Rol Model Olarak Mehmed Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı’mız” ve Dr. Önder Saatçi: “Safahat’ta İstanbul Ağzının Bazı Özelliklerine Dair”

ewm85f6xeacypko.jpg

Onuncu oturumun yönetimini Doç. Dr. Muhammet Enes Kala yaptı. Bu oturumda ki konuşmacılar ve sundukları bildiri başlıkları: Kâmil Yeşil: “Saygı, Saygısızlık ve Darbe Gerekçesi Bağlamında İstiklâl Marşı’na Bakış: 6 Eylül 1980 Konya Mitingi”, Dr. Taner Güçlütürk: “Mehmed Âkif Ersoy’un Eserlerinde Balkanlar”, Dr. İsmail Bozkurt: “Mehmed Âkif Ersoy’un Asr Suresi Aydınlığında Zaman Mefhumu” ve Mustafa Atikebaş: “Aruza Veda yahut Mehmed Âkif’in Şiir Estetiği”

Beş gün süren bilgi şöleninin on birinci ve son oturumu Doç. Dr. M. Abdullah Arslan yönetti.

ewm85f6w8ag7pn1.jpg

Saat: 16.00’da başlayıp 17.30’da sona eren bu oturumda ise bildiri sunan yazar ve akademisyenler konu başlıkları ise şöyle sıralandı: “Prof. Dr. Mustafa Kara: “Âkif'in Bursa'lı Şair Dostu: Halil Edib Efendi”, Yunus Emre Altunta: “Mehmed Âkif’in Mısır Dönemi Şiirleri”, Doç. Dr. Mehmet Güneş: “Mehmed Âkif’in Şiirlerinde Şehir ve Medeniyet”, Hüseyin Akın; “Âkif’in Düşünce ve Sanat Dünyasında Bir Perspektif Olarak Kur’an” ve Eyüp Mithat Açıkgöz: “Mehmed Âkif Ersoy’un Türk Gençliği İçin Önemi”

Milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, eserleri, düşünce dünyası, İstiklal Marşı’nı yazma süreci, aradan geçen 100. Yılda değerini her zaman koruyan milli mutabakat metninin anlamı ve bugün bize neler söylediğine kadar önemli konuların yer aldığı, akademisyenler ve Mehmet Akif üzerine çalışan araştırmacılar tarafından sunulan 47 bildiri daha sonra kitap olarak da basılacak.

Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, şölenin tamamlaması ile ilgili yaptığı açıklamada; ilk Mehmet Âkif bilgi şöleninin 2006’da başlattıklarını ve bu sene itibarıyla 15 yıllık bir geçmişinin olduğunu söyledi.

Doğan,  “İstiklâl Marşı’nın 100. Yılının hakkıyla anılması için Türkiye Yazarlar Birliği, 2020 yılı başlarında harekete geçti. 2021’in İstiklâl Marşı yılı olarak ilanı ilk hedefti. Bunun için kapsamlı bir program hazırlandı ve resmî kurumlar nezdinde teşebbüse geçildi. Cumhurbaşkanlığı’na, Meclis başkanlığına müracaat edildi. Bir taraftan bütün dünyayı kasıp kavuran salgın, öte taraftan Türkiye’nin yoğun dış ve iç gündemi böyle bir teşebbüsü akim bırakabilirdi. Bu durumda dahi Türkiye Yazarlar Birliği kendi imkânlarıyla İstiklâl Marşı’nın 100. Yılını yâd edecekti.

2020’nin son günlerinde TBMM 2021’i İstiklâl Marşı yılı olarak ilan etti…İstiklâl Marşı Yılı üzerinde Meclis’te bulunan bütün partiler ittifak etmişti. Bu vesile ile Başkan Mustafa Şentop’u ziyaretimizde, büyük bilgi şöleninin Meclis çatısı altında yapılması teklif edildi, biz de memnuniyetle kabul ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi 100 yıl sonra, 12 Mart 2021’de İstiklâl Marşı şairini Meclis’de andı. Bunun neredeyse yüz yıllık bir hasret olduğunu söyleyebiliriz.

10. bilgi şölenimiz ilim, fikir ve edebiyat alanlarından 47 kişilik bir katılımla gerçekleştirildi. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz bilgi şölenlerinin en kapsamlısı 5 günde tamamlandı. TYB’den, Meclis’ten, iki güzide üniversitemizden bütün emeği geçenlere, bildirileri ile katılan değerli yazar ve ilim adamlarımıza teşekkür ediyoruz. Elbirliği ile işbirliği ile İstiklal Marşı’nın 100. Yılın şanına yakışır şekilde yâd ettik. İnşallah bildiriler kitap olarak yayınlanarak bu anma kalıcı olarak kültürel hâfızamızde yerini alacak.” diye konuştu.

Bilgi şöleni başarı ile tamamlandı

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı açıklamada; TYB kurucu ve şeref Başkanımız  D. Mehmet Doğan ile birlikte ziyaretine gittiğimizde bilgi şöleninin TBMM de gerçekleşmesini teklif eden TBMM Başkanımız değerli  devlet adamı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a, şölenin planlanmasından açılışına, devamında günlük oturumların takibine kadar tüm safhalarıyla yakından ilgilenen büyüğüm, ağabeyim D. Mehmet Doğan’a,  faaliyetin gerçekleşmesinde iş birliği yaptığımız Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı ve ekibine, Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Sami Güçlü ve Anadolu Mektebi öğrencilerine, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitemizin  değerli yöneticilerine, TYB Yönetim Kurulu üyelerine ve faaliyetin başarı ile sonuçlanmasında emeği olan,  katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.

12 Mart’ta TBMM’de başlayan ve 5 gün süren büyük bilgi şölenini izleyemeyenler ya da yeniden oturumları dinlemek isteyenler aşağıdaki linklerden yararlanabilirler.

1.Gün: https://youtu.be/Ooq9g8qDfHk

2.Gün: https://youtu.be/JHZPTqfvyjA

3.Gün: https://youtu.be/8scTVK1r97A

4.Gün: https://youtu.be/ry5ju53Rekk

5.Gün: https://youtu.be/4R9HxZ_QM0Q

Âkif ile ilgili en kapsamlı külliyat

TYB, Akif'in hayatı, mücadelesi ve eserlerinin ele alındığı 300'e yakın ilim ve fikir adamının katıldığı 9 bilgi şöleni düzenlemişti. Bu şölenler sırasıyla;  Mehmet Âkif, Türkiye'de Modernleşme ve Gençlik Bilgi Şöleni-1 (2007), Mehmet Âkif  Dönemi ve Çevresi Bilgi Şöleni -2 (2008), Mehmet Âkif Edebî ve Fikrî Akımlar Bilgi Şöleni -3 (2009), Mehmet Âkif Edebiyat ve Düşünce Bilgi Şöleni -4 (2010), Mehmet Âkif Millî Mücadele ve İstiklâl Marşı Bilgi Şöleni -5 (2011), Mehmet Âkif ve Gölgeler Bilgi Şöleni -6 (2014), Mehmed Âkif, 100 Yıl Sonra Berlin’de Bilgi Şöleni-7 (2015), Mehmet Âkif, Âsım ve Gençlik Bilgi Şöleni-8 (2015) ve 80 Yıl Sonra Mehmet Âkif Ersoy Bilgi Şöleni-9 (2017)

Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi tarafından gerçekleştirilen ve Âkif ile ilgili yeni fikirlerin, araştırmaların ve yorumların  ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen şölenler kitap olarak da yayınladı ve Akifle ilgili ciddi bir külliyat meydana getirilmiş oldu.

Mehmet Akif Ersoy kitaplığı ücretsiz erişime açıldı

Tüm dünyayı etkisi altına korona virüsten korunmak amacıyla evden çıkmayan okurlar için Mehmet Akif Ersoy Kitaplığı ücretsiz erişime açıldı.

Online erişime açılan eserlere Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi'nin https://mehmetakifarastirmalari.com/yayinlar  adresinden ulaşabiliyor.

                                                                                                           Mahmut Erdemir

dsc09373.jpg

dsc09460.jpg

dsc09480.jpg

dsc09367.jpg

dsc09401.jpg

dsc09554.jpg

dsc09721-001.jpg

Bu haber toplam 900 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim