• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

2021 İstiklâl Marşı Yılı olmalı!

2021 İstiklâl Marşı Yılı olmalı!
TYB Vakfı Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nden 2021 yılının İstiklâl Marşı Yılı olarak kutlanması için resmî kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapıldı. Yunus Emre Altuntaş'ın haberi.

12 Mart 2021 İstiklâl Marşı’nın TBMM tarafından millî marşımız olarak kabulünün 100. Yıldönümüdür. Bayrak gibi millî aidiyet sembollerimizden olan İstiklâl Marşı’nın 1921 yılında Mehmed Âkif tarafından yazılması, Büyük Millet Meclisi tarafından kabulü ve millî mutabakat metni olarak halkımızca benimsenmesi her bakımdan önemli tarihî bir hadisedir. Bu önemli yıldönümünün şanına yakışır şekilde hatırlanması, ses bayrağımız olarak ufuklarımızda dalgalanan İstiklâl Marşı’nın hem tarihleşme sürecini hem metin olarak değerini bu yıldönümü dolayısıyla güçlü şekilde genç nesillere anlatılmasına vesile olacaktır.

Milletler tarihî hadiselerle birlikte, tarihten çıkan güçlü sözlerle, kalıcı metinlerle de kendilerini ifade ederler. Büyük zaferlerimizin yıldönümlerini kutladığımız gibi, büyük metinlerin ortaya çıkışını da zihinlerimizde yer edecek şekilde hatırlamalıyız. Bayrağımız yüzlerce yıl içinde bizi temsil eden güçlü bir sembol olarak ortaya çıktı. İstiklâl marşımız ise bayrağımızın tarihî muhtevasını ifade eden edebî bir metin olarak zihinlerimize yerleşti. İstiklâl Marşı milletimizin millî mutabakat metnidir. 1921’de yazıldı, Cumhuriyet iki yıl sonra ilan edildi. Bayrağımız gibi, dilimiz gibi, İstiklâl Marşı’mız da bize yüzlerce yıllık köklerimizi ve süreklileşen varlığımızı hatırlatıyor.

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan İstiklâl Marşı’nın millî marşımız olarak kabulünün yıldönümü olan 2021’in İstiklâl Marşı yılı olması amacıyla bir basın açıklaması yayınladı:

Türkiye Yazarlar Birliği kurulduğu 1978 yılından bu yana, İstiklâl Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anlamak, anmak ve anlatmak amacıyla yurt içinde ve yurt dışında çok önemli faaliyetler düzenliyor.

Sempozyum, panel, konferans ve yayın faaliyetlerinin yanı sıra Millî şairimizi ölüm yıl dönümlerinde ve İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği günde Ankara’da Millî Mücadele sırasında ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı’nı yazdığı Taceddin Dergâhı’nda anıyor.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kultur-sanatta-bugun/2021-istikll-marsi-olmali-h42318.html

Bu haber toplam 564 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim