• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

2021, Milli Şairimizin Yılı

2021, Milli Şairimizin Yılı
2021’in ‘İstiklal Marşı Yılı’ olmasında büyük katkıları olan TYB, D. Mehmet Doğan ve Musa Kâzım Arıcan öncülüğünde milli şairimizi çeşitli etkinliklerle anlatacak.

TYB(Türkiye Yazarlar Birliği) kurulduğu yıldan bugüne kültürün hemen her alanında yayın, söyleşi, yazarlık okulları, edebiyat festivalleri gibi çeşitli etkinliklerle yaşamımıza anlam katmaya devam ediyor. D. Mehmet Doğan’ın şeref başkanlığında kurum bu yıl da başta milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere çeşitli konu, kişi ve kurumları gündeme taşıyacak. Sizler için bu çalışmalardan bir demet hazırladık.

Çalışmalar ve yayınlar hakkında daha geniş bilgiyi TYB resmi internet sitesi dışında aşağıdaki kanallardan da öğrenebilir, almak istediğiniz yayınları temin edebilirsiniz:

Yazar Yayınları Sümer 1 Sk. 11/5 Kızılay/Ankara Telefon numarası: 0312 232 05 71-72  www.yazaryayinlari.com - yazar@yazaryayinlari.com  İnternet siparişi için: Trendyol, n11, Hepsiburada.

 

GENÇ SAFAHAT YENİDEN BASILDI

Edebiyatımızın, dilimizin anıt eserlerinden Mehmet Âkif’in şiir kitabı Safahat, aradan geçen yüz yıla yakın zamandan beri gündemimizde. Safahat, Türkiye’de en çok basılan ve neredeyse her evde bulunan bir kitap. Bir süredir mevcudu olmayan Genç Safahat adlı kitap yeniden basıldı.

Genç Safahat için büyük Safahat kitabının özü diyebileceğimiz şiirler seçildi. Bunların önemli bir kısmı bugün de gençler tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek şiirler. Zor anlaşılacağı tahmin edilen önemli şiirlerden ise bazı bölümler kitaba alındı. Kitaptaki şiirlerin hiçbiri sadeleştirilerek verilmemiş, gençlerin sözlüğe bakarak zaman kaybetmemesi için, anlaşılamayan kelimelerin manaları şiirin yanına konulmuş. Genç şiiri okurken, gözünü kaldırmadan, anlamadığı kelimenin mânâsını görebiliyor. Böylece okumada bir kesintiye yol açılmıyor. Genç safahat, aynı zamanda ortaöğretim çağındaki gençlerimizin ilgisini çekecek resimlerle süslenmiş. Kitaptaki çizgiler Erhan Dündar imzasını taşıyor.

Genç Safahat’ı yayına hazırlayan D. Mehmet Doğan, kitabın hazırlanma amacını şöyle açıklıyor: “Mehmed Âkif’in bizim için çok önemli olan eserini ve şiirini sadeleştirerek, düzyazıya çevirerek gençlerimize okutmak istemedik. Gençlerin Mehmed Âkif’in şiirinin tadına varmalarını önemsedik. Şiiri okurken, dikkatin dağılmaması için kelime açıklamalarını hemen mısraların yanına koyduk. Genç Safahat’ın, Safahat’ın mutlaka okunması gereken bir kitap olduğu düşüncesini gençlerimizin zihnine yerleştireceğini umuyoruz.”

 

BÜYÜK BİLGİ ŞÖLENİ

2021 İstiklâl Marşımızın TBMM tarafından millî marş olarak kabul edilişinin 100. Yıldönümünde gerçekleştirilecek etkinlikler ve bunlardan bilgi şöleni hakkında TYB internet sitesinde şu açıklamalara yer verildi: ‘12 Mart 1921'de TBMM tarafından kabul edilen İstiklâl Marşı, en önemli kimlik yapıcı unsurlarımızdandır ve gerçek bir millî mutabakat metnidir. Mehmed Âkif, İstiklâl Marşı'nı milletin malı saymış, Safahat isimli şiir kitabına almamıştır. Halkın ona sahip çıkması, gönüllü kuruluşların bu hususta çaba göstermesi olağandır. İstiklâl Marşı Devlet’in resmî marşı olduğuna göre, devlet kurumları da üstüne düşeni, 100. yıldönümünde güçlü bir ilgi ile ortaya koymalıdır. Nitekim, 4.5.2007 gün v 5649 sayılı İstiklâl Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü Hakkında Kanun’la 12 Mart millî günlerimiz arasına girmiştir. Ancak, ne yazık ki, 12 Mart programları bugüne kadar gerekli ilgi ve destekten yoksun bırakılmıştır. 100. Yıl bu konuda bir dönüm noktası olmalıdır.

İstiklâl Marşı'nın kabulünün 100. yılı, İstiklâl Marşı şairi Mehmed Âkif'in vefatının 85. yıldönümü ile birleşmektedir. 2021 yılında 27 aralığa kadar sürecek, etkili ve kalıcı faaliyetler yapılması için gönüllü kuruluşların ve resmî kurumların işbirliğine ihtiyaç vardır. 2021 yılının bu şekilde değerlendirilmesi, ülkemizde geniş katılımlı bir kültürel hareketlilik meydana getirecektir.

Türkiye Yazarlar Birliği, İstiklâl Marşı’nın 100. Yılında çok sayıda faaliyet yaparak güçlü bir hatırlatma yapmak için harekete geçmiştir.

Bu faaliyetler içinde “100. yılında İstiklâl Marşı büyük bilgi şöleni”nin müstesna bir yeri vardır. Daha önce Mehmed Âkif, eserleri, dönemi tesirleri konularını ihtiva eden 9 bilgi şöleni yapılmış ve metinleri kitap olarak yayınlanmıştır.

100. yıl vesilesi ile, hem İstiklâl Marşımızı, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı dönemde ülkemizin içinde bulunduğu durumu, İstiklâl Marşı şairimizin örnek bir şahsiyet olarak önemi, eserleri ve bugünün dünyasında milli marşımızın bize hatırlattıkları, 5 gün sürecek bilgi şöleninde konuşulacaktır.

12 Mart İstiklal Marşı haftasında yapılacak faaliyetin günleri ve yeri daha sonra duyurulacaktır. Faaliyetimize bildiri ile katılacak ilim ve fikir adamlarının, 12 Şubat 2021 tarihine kadar bildiri başlıklarını ve bildiri özetlerini TYB’nin aşağıda belirtilen e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. Başlıklar ve özetler bir heyet tarafından değerlendirilerek sonuçlar ilgililere duyurulacak ve programla ilgili bilgilendirme yapılacaktır. İletişim: tyb@tyb.org.tr

 

CAMİDEKİ ŞAİR

Mehmed Âkif’le ilgili kitaplar arasında müstesna bir yeri olan ve bir süredir mevcudu kalmayan Camideki Şair yeni baskısıyla kitapseverlerle buluşuyor.

Camideki Şair’in İlk bölümünde Mehmed Âkif'in hayatı ve eserleri üzerinde duruluyor. İkinci ve üçüncü bölümlerde ise O'nun "Millî Mücadele"deki uzun süre dikkatten kaçırılmış rolü ele alınıyor. Elinizdeki kitapta "Millî Mücadele" ya da "Kurtuluş Savaşı" konusunun alışılmış resmî görüşün dışında bir çerçeveye oturtulduğu dikkati çekecektir. "Millî Mücadele" gerçeğinin bilinmesi, Mehmed Âkif'in rolünün doğru olarak değerlendirilmesine de imkân sağlıyacaktır. 4. Bölüm derin bir millî mutabakat metni olarak İstiklâl Marşı konusuna ayrılmıştır.

“Nesiller ve idealler: Tevfik Fikret, Mehmed Âkif; Halûk, Emin ve Âsım" bölümünde, Tevfik Fikret'le Mehmed Âkif 'in dönemlerini aşan gençlik idealleri çerçevesinde değerlendirmeler yer almaktadır. 6. Bölüm, "Yaşayan Mehmed Âkif" başlığı altında, esas itibarıyle 1999 yılının son aylarında Mehmed Âkif'in gündeme gelmesine yol açan menfur bir hadise ile ilgili yazılardan oluşmaktadır. Mehmed Âkif'e ve onun şahsında temsil ettiği düşünce ve inanç arkaplanına yapılan saldırı üzerine basın başta olmak üzere bazı kurum ve kişilerin tutum alışları tahlil edilmekte ve 3. binde de yaşamaya devam edecek büyük bir şahsiyetin millet hafızasındaki vazgeçilmezliği böylece ortaya konulmaktadır.

Kitabın yazarı Doğan sunuş yazısında şunları ifade ediyor; “Camideki Şair, Mehmed Âkif’i dönemi ve yaşanan tarih kesiti içinde oynadığı rol yönünden ele alma gayretlerinin sonucunda ortaya çıkan bir çalışma. Elinizdeki kitapcıkda “Millî Mücadele” ya da “Kurtuluş Savaşı” konusunun alışılmış resmî görüşün dışında bir çerçeveye oturtulduğu dikkati çekecektir. “Millî Mücadele”nin gerçek konumunun bilinmesi, Mehmed Âkif’in şahsî tutumunun doğru olarak değerlendirilmesine de imkân sağlıyacaktır. Camideki Şair’i, Mehmed Âkif’in idealindeki gençliğe, “Âsım’ın nesli”ne ithaf ediyorum.”

rrrgencsafahat.jpg rrcamidekisair.jpg

 

YUSUF ALPASLAN ÖZDEMİR
Eğitimci/ Pusula Gazetesi Sanat Atlası Editörü
www.pusulahaber.com.tr
Bu haber toplam 431 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim