• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

2022 Yılının Öne Çıkan Kitapları (1): “Türkçe Şûrası” Kitabı

2022 Yılının Öne Çıkan Kitapları (1): “Türkçe Şûrası” Kitabı

Kadim medeniyetimizde “Marifet iltifata tabidir.” şeklinde bilinen bir söz vardır. Sözün tamamı şudur: “Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir, iltifatsız marifet (mal) zayidir.” Müellifi “Lâedrî” olan bu vecize, halk arasında yukarıda verilen birinci cüzüyle yaygındır. Bu kısmın manası ehlince malum olmakla birlikte kısaca şöyledir: “Başarı takdir ister.” Kişilerin başarıları takdir edilirse ve bunun karşılığı verilirse daha iyi sonuçlar elde edileceği muhakkaktır. Bu da üretimde, kalitede, başarıda hem devamlılığı hem de daha ilerlemeyi sağlayacaktır. Kuşkusuz, marifeti besleyen ve yeni marifetlere kapılar açan iltifattır.

Biten her senenin yahut sezonun ardından yılın “en”lerini, “iyi”lerini belirleyip bu kimselere, eserlere yahut kurumlara birtakım ödüller vermek; dünyada ve ülkemizde medya başta olmak üzere çeşitli kurumların, sivil toplum kuruluşlarının gelenek hâline getirdiği uygulamalardan biri olmuştur. Ülkemizde de bu ameliyeyi sürekli kılan kurumlar, dernekler, vakıflar vb. var. Böyle güzide teşekküllerden biri olan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), “Marifet iltifata tabidir.” düsturundan hareketle kuruluşundan beri her sene yılın fikir, sanat adamı ve sanatçılarını belirleyip ödüllendiriyor. Ayrıca sitesinde belirli aralıklarla senenin akılda kalan kitaplarını, öne çıkan dergilerini, ülke ve dünya gündemine ilişkin kaleme alınan yazılarını paylaşıyor. Böylece hem iyiyi, güzeli, doğruyu takdir ediyor hem de ilmî ve edebî bir hafızanın, entelektüel birikimin teşekkülüne katkı sağlıyor.

İşte her yıl senenin ilk gününde açıklanan ödüllerden biri, bu satırlara ev sahipliği yapan siteye verildi. www.insaniyet.net, TYB tarafından 2022 yılı “Elektronik Yayıncılık Ödülü”ne layık görüldü. Eğitim, edebiyat, dil, din, sanat, tarih, musiki, düşünce konulu içerik ve yazılarla ülkemizin sanat, düşünce ve kültür dünyasına canlılık katan, salgınla durağanlaşan hayatımıza yeni bir soluk getiren bu elektronik ortamın yöneticileri ve yazar kadrosu; her türlü tebrik, takdir ve tahsini fazlasıyla hak ediyor.

2022; sahne olduğu onca krize, hengâmeye rağmen bilim, kültür ve sanat alanlarında takdire şayan gelişmelerin de yaşandığı bir sene oldu. Yeni araştırmalar gerçekleştirildi. Kitaplar yazıldı; romanlar, şiirler, hikâyeler kaleme alındı. Bunlardan biri 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı’nın son zamanlarında TYB’nin öncülüğünde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin beraberce düzenlediği Türkçe Şûrası’nın kitap hâline getirilmiş bildirileri ve sonuç raporudur.

Devamı: https://www.insaniyet.net/2022-yilinin-one-cikan-kitaplari-1-turkce-surasi-kitabi/

Bu haber toplam 198 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim