• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

3. Genç Yazarlar Kurultayı Yalova’da başladı

3. Genç Yazarlar Kurultayı Yalova’da başladı
Türkiye Yazarlar Birliği tarafından bu sene Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteklikleriyle 3. düzenlenen “Türkiye Genç Yazarlar Kurultayı” “Geleceğin Edebiyatı: Dijitalleşme, Gençlik ve Edebiyat” temasıyla Yalova’da başladı.

3 Mayıs 2019 tarihinde Harb-İş Sosyal Tesisleri'nde başlayan ve üç gün sürecek kurultaya Türkiye’nin farklı illerinden 30 genç yazar ve günümüzün önemli yazar ve şairleri katılıyor.

Programın açılışında bir konuşma yapan  TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Birincisini hayal ettiğimiz genç kazarlar kurultayının bugün üçüncünü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.  Edebiyatın farklı alanlarında yazmaya hevesli, yazan siz genç arkadaşlarımızı, günümüzün önemli yazarlarıyla buluşturmak, ortak meseleler hakkında görüş alış verişinde bulunmak için bir aradayız.” dedi.

img_2754.jpg

Yazmak ben varım demektir

Herkesin konuştuğunu ama daha iyi konuşan hatiplerin olduğunu, yazan ama daha iyi yazan, kalıcı yazan yazarlarında olduğunu ifade eden Doğan konuşmasında gençlere tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi: “Yazmak ben varım demektir, bugünkü varlığımızın geleceğe yansımasıdır. Mümkün olduğunca okuyun ve bunu sürekli yapın. Aynı zaman da günlük tutun. Tutulan her günlük yazma alışkanlığını da beraberinde getirir.”

Geçmişte de genç yazarların önemli  eserler verdiklerinin altını çizen Doğan, Şeyh Galip’in  Hüsnü Aşkı 25 yaşında yazdığın, yine Necip Fazıl, Ömer Seyfettin ve Nurettin Topçu’nun edebiyatımıza genç yaşlarda eserler verdiğini belirtti.

Günümüzde sosyal medyanın insanları bir yayın bombardımanı altında tuttuğunu da ifade eden Doğan, “Bu çağ zor bir çağ.  İnsanın zihni yoğunlaşmasını engelleyen bir zamanda yaşıyoruz. Çok sayıda mesaj var.  Sosyal medya bir felaket haline geldi. İnsan zihninde deprem etkisinden büyük bir etkisi var. Gençlere sosyal medya konusunda daha dikkatli olmalarını öneriyorum.” dedi.

Yazmak için iyi bir okur olmak gerekir

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada,  “40 yıldır devamlı ve sürekli  düzenlediğimiz;  okur yazar buluşmaları, imza günleri, konferanslar, kültür yayınları, paneller, sempozyumlar, şiir şölenleri, tarih, kültür, edebiyat sohbetleri, kültür kervanları, yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları ödülleri,  ulusal ve uluslar arası kongrelerde geçmişten gelen bir medeniyet birikimimizi geleceğe taşımanın gayreti ve çabası içinde olduk.” dedi.

img_2737.jpg

İnsanlık tarihinin yazıyla başladığını, yazı alanında başarılı olmak için insanın kendi iç dünyasında bir yolculuğa çıkarması gerektiğini  belirten Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: Geçmişte olduğu gibi bugün de insanlar herhangi bir düşünceyi, olayı, duygu ve hayalleri sözlü veya yazılı olarak ifade ediyor. Bugünü yarına taşımak isteyenler için kültür, sanat, edebiyat ve güzel sanatlar kadar elbette edebi metinlerin de büyük bir önemi vardır. Edebiyat tarihimizde birçok kitap yayımlandı fakat bugünlere çok azı kaldı, şimdi yazarları bile hatırlanmıyor. Kalıcı kitap yazmak, eserler vermek için önce çok iyi bir okur olunması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Okuyan, araştıran, estetik kurallara uyan, dile önem veren ve milli meselelerde duyarlı olanlar her zaman başarılı olacaklardır.”

Türkiye Yazarlar Birliği olarak, genç yazarların okuyan, düşünen, kalıcı eserler yazan, sorumluluk hisseden aydınlar olmalarına katkıda bulunmak gayesiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projelerince desteklenen  "Genç Yazarlar Kurultayı” nın bu sene üçüncünü yine Yalova’da  düzenlediklerinin altını çizen Başkan Arıcan, kurultayın başarılı geçmesini diledi.

img_2729.jpg

Programın açılışında TYB Ankara Şube Başkanı Sait Uluçay ve kurultaya katılan genç yazarlar adına Merve Karatepe de birer konuşma yaptılar.

Kurultayda genç yazarların eserlerinin yer aldığı kitap ve dergilerden oluşan bir de sergi açıldı.

img_2698.jpg

“Geleceğin Edebiyatı: Dijitalleşme, Gençlik ve Edebiyat” temasıyla başlayan etkinliğin ilk konuşmacısı yazar, şair Dr. İbrahim Demirci, “Edebiyat ve Dil Dikkatleri” konulu ilk konuşmasında edebiyat ve dil arasındaki ilişkiyi anlatan bir konuşma yaptı.

 

Mahmut Erdemir

img_2773.jpg

img_2760.jpg

img_2793.jpg

Bu haber toplam 1237 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim