• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

A. Erkan Akay: Çocuk Edebiyatına İçeriden Bir Bakış: Sıddık Yurtsever

A. Erkan Akay: Çocuk Edebiyatına İçeriden Bir Bakış: Sıddık Yurtsever
Sizi çocuklar için yazmaya yönelten nedir?

Bu sorunun üzerine çok düşündüm. Hem yetişkinler için hem de çocuklar için kitaplar kaleme alan biri olarak karşılaştırma yapma şansım oldu. Çocuklar çok daha sahici ve hesapsız. Onlarla aynı dilde konuşmaya çalışıyorum. Onlar kadar heyecanlı onlar kadar hesap etmeden geçmek istiyorum bu dünyadan.

Çocuklar için yazmanın yetişkinler için yazmaktan daha zor olduğuna inanıyor musunuz?

Aslında bir karşılaştırma yapmanın asıla değil de usule yani yazma fiiline değil de yazmanın içindeki katmanlara bağlı olduğunu görüyorum. Yetişkinler için yazmanın da kendine göre olumlu, olumsuz yanları var. Zorlukları var. Çocuk edebiyatında da böyle bir şey elbette var. Ama asıl mesele her iki alanda kalem oynatanların nasıl baktığı bence. Ben skorun maçtan sonra da berabere devam ettiğini düşünenlerdenim.

Çocuklara hitap eden metinlerinizde "olmazsa olmaz"ınız nedir? Sizce yazma sürecinizde bu ölçütünüz değişebilir mi?

Şahsi olmazsa olmazım "heyecan." Çocuklar metinleri okuduklarında heyecanlanabiliyorlarsa o metin bir şekilde diğer olumsuzluklardan kurtarılabilir. Bu sebeple yazdığım tüm metinleri yayımlamadan önce çocuklara okuturum. Yukarıda belirttiğim gibi onlar hesapsız oldukları için en sert eleştirmenlerden bile daha sert olabiliyorlar. Sözlerini şimdiye kadar hep dinledim. Zararlı da çıkmış sayılmam J

Çocuk edebiyatının ülkemizde ve dünyadaki gelişimini takip ediyor musunuz? Diğer yazarları okur musunuz? Gidişat nasıl?

Özellikle muhafazakâr camia çocuk edebiyatını çok geç keşfetti. Birkaç on yıl öncesinde çocuk edebiyatı vaaz kürsüsü olarak görülüyordu. Bağırarak ve sesi yükselterek bir şeylerin daha anlaşılabilir olduğunu düşünmek büyük bir yanılgı. Bu yanılgıdan büyük oranda kurtulduğumuzu düşünüyorum. Ancak son dönemde de sosyal medya fenomenlerine kitap yazdırma furyası etkili oluyor malumunuz. Bu yetişkinler için yazılan kitaplarda beni çok ilgilendirmiyor açıkçası. Sonuçta bir arz-talep var orada. İsteyen istediğini okuyabilir. Ancak anne babaların sosyal medyada gördüğü fenomenlerin kitaplarının çocuklar için yazılmış olduğunu düşünmeleri büyük bir kriz bana göre. Yani bir sektör oluşmuş durumda. Nitelik mi satmak mı? Nitelik her zaman birinci tercihimiz olmalı.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/cocuk-edebiyatina-iceriden-bir-bakis-siddik-yurtsever-k4872.html

Bu haber toplam 476 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim