• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Abdullah Muradoğlu: Güney Pasifik’te sular kabarıyor!

Abdullah Muradoğlu: Güney Pasifik’te sular kabarıyor!
ABD’de “sert gerçekçiler” olarak nitelenen Çin karşıtı bazı stratejistler Amerika’nın gücünü “Avrupa” için değil “Çin”e karşı harcaması gerektiğini savunuyorlar.

Biden Yönetimi’nin Ukrayna’ya yaptığı yardımları fazla bulan bu stratejistlere göre ABD’nin Avrupa’daki çıkarları Asya’daki çıkarlarına kıyasla ikincil önemde. ABD’nin çıkarları için en büyük tehdidin “Çin”den geldiğine dikkat çeken stratejistler Ukrayna’ya odaklanmanın “dikkat dağıtıcı” olduğunu belirtiyorlar. ABD’de bu tartışmalar yaşanırken Hint-Pasifik’te “hizalama” hamleleri sürüyor.

“Hint-Pasifik” bölgesi ABD ve Çin arasındaki “Büyük Güç Rekabeti”nin merkez üssü oldu. Güney Pasifik’teyse yüzlerce ada ve binlerce adacık üzerinde kontrol mücadelesi yaşanıyor. Çin’in Güney Pasifik’te 10 ada ülkesiyle çok taraflı bir anlaşma yapmak için başlattığı girişimin akamete uğradığına daha önce değinmiş idik. Çin’in Solomon Adaları’yla yaptığı anlaşmaysa, ABD’yi, yanı sıra Avustralya başta olmak üzere ABD’nin bölgedeki ortaklarını da ürkütmüştü.

ABD, Mikronezya, Marshall Adaları ve Palau’yu “Bağımsız Birlik Anlaşması(COFA)” adı verilen “özel” bir anlaşmayla fiilen vesayet altına almıştı. Anlaşma ABD’nin “COFA alanı”nda askerî üsler kurmasına ve silahlı kuvvetler kullanmasına imkân tanıyor. Anlaşma, Marshall Adaları ve Mikronezya için 2023’te sona eriyor. Çin’in Güney Pasifik’ erişimini kısıtlamak isteyen ABD anlaşmayı yenilemek istiyor. ABD Başkanı Biden Mart ayı sonlarında COFA kapsamındaki bu üç ada ile müzakereleri yönetmek için Joseph Yun’u “Özel Temsilci” olarak görevlendirmiş idi.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullah-muradoglu/guney-pasifikte-sular-kabariyor-2063252

Bu haber toplam 147 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim