• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Abdürreşid İbrahim: Tarihe Damga Vuran Öncü Seyyah

Abdürreşid İbrahim: Tarihe Damga Vuran Öncü Seyyah
Abdülreşid İbrahim, Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Omsk şehrinde 1857 yılında Tatar Türkü bir ailede dünyaya geldi. 1879’da Medine’ye gitmek arzusuyla İstanbul’a geldi.

1880 yılında zengin bir Tatar’ın yardımıyla deniz yoluyla Medine’ye gitti. Medine’de 4 yıldan fazla bir süre İslamî İlimler eğitimi alarak bu alandaki müktesebatını geliştirdi. 1884 yılında hac dönüşü İstanbul’a uğradı. O dönemde Ahmet Vefik Paşa, Muallim Naci ve İzmirli İsmail Hakkı gibi pek çok önde gelen Osmanlı aydını ile tanıştı ve görüştü. 1885 yılında Rusya’daki beldesi Tara’ya döndü.

Tara’da aynı yıl evlenen İbrahim aynı yıl tekrar İstanbul’a döndü ve Maarif Nazırı Münif Paşa ile görüştü.

İstanbul’a gelişinden sonra Umran gazetesinde ‘Rusya Müslümanlarının İstikbali’ başlığı ile seri makaleler yayınladı.

Tara’da açtığı medreselerden İstanbul’a talebeler getirdi.

 

1896’da Avrupa’ya bir seyahate çıkan İbrahim Rusya Müslümanlarının durumunu burada anlatmaya devam etti.

1897’de İstanbul’a geldi ve oradan Filistin, Hicaz ve Mısır’a gitti. Sonrasında da İtalya, Avusturya, Fransa, Bulgaristan, Yugoslavya, Batı Rusya’yı dolaştı. Kafkasya, Maveraünnehir, Batı Türkistan, Doğu Türkistan, Sibirya bölgelerine giden İbrahim, 1900 yılında ilk kez Japonya’ya geldi.
Buradaki kısa temasları sonrası Petersburg’a dönen İbrahim, “Mirat” dergisini çıkardı ve 1902’de ikinci Japonya seyahatine çıktı.

Ancak ikinci seyahatinde Rus elçiliği, Japon hükümetinden İbrahim’in ülkeden gönderilmesini istedi.

 

Abdürreşid İbrahim ve Japonya

İlk defa Japonya’ya 1900 yılında gitti.

İbrahim, kaldığı sürede Japon eğitim usulünü inceledi, Japon okullarının merasimlerine katılıp her sahada okullarını gezerek incelemelerde bulundu.

İşçiden köylüye her kesim ve seviyeden insanla Japonya’da fikir alışverişinde bulunan İbrahim, zamanın Japonya Prensi Ito ile de bir araya geldi.

Japonya’nın tarihi, kültürü, geleceği, ulusal ahlak ve gelenekleriyle ilgili bilgiler edinen İbrahim, uygun zemin buldukça muhataplarına İslamiyet’i tanıtarak tebliğ etti. Onun tebliği ile bazı Japonlar Müslüman oldu ancak İbrahim’in bu çabaları sonucu görüştüğü bazı kişiler Müslüman oldu ancak Rusya’nın talebiyle İbrahim’in faaliyetleri durduruldu.

İbrahim, İslam’ı Japonya’ya tanıtan müslüman olarak tanındı.

Rusya ve Japonya arasında patlak veren 1904-05 savaşında Japonya’nın galip gelmesi, Rus kontrolünde kimliklerini özgürce ifade edemeyen Müslüman toplumlarda yankı uyandırdı.

Seyahatlerdeki tarafsız tespitlerinden oluşan Alem-i İslam kitabını tefrika halinde zamanın Sıratı Müstakim dergisinde yayımlayan İbrahim, eserinde Japon ahlakı ve Japonya’nın kalkınmasının bazı sırlarına yer verdi.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/abdurresid-ibrahim-tarihe-damga-vuran-oncu-seyyah/

Bu haber toplam 376 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim