• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Adnan Öksüz: Mısır/Hilvan’da Akif’i anmak…

Adnan Öksüz: Mısır/Hilvan’da Akif’i anmak…
Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) Genel Kurulu’nda, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un ilk imza sahibi olduğu ve TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin ortak önergesiyle, 2021 yılı “İstiklâl Marşı Yılı” ilan edildi.

Çok güzel bir karar ve takdir edilmesi gereken bir gelişme…

Bu demektir ki, milli şairimiz gelecek yıl boyunca farklı yönleri ile gündeme gelecek, konuşulacak. O milli ruh yine ve yeniden neşvü nema bulacak…

Peki, neler yapılması lazım, 2021 yılı içinde, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’la ilgili olarak;

* Akif, kurtuluşu için hayatını ortaya koyduğu vatanının polisleri tarafından taciz edilecek denli takip edilmesi başta olmak üzere, işsiz bırakılıp Meclis’ten uzaklaştırılması, bir emeklilik maaşının bile ona çok görülmesi, hayat hakkının elinden alınması dolayısıyla Mısır’a gitti.

* Bir kere benim en çok merak ettiğim hususlardan birisi şu; Akif, hayatının son demlerinde yerleştiği Mısır/Hilvan’da nasıl yaşadı? Neler yaptı? Burada duyguları nasıldı? Bu vesile ile Mısır/Hilvan’da mutlaka geniş kapsamlı bir Akif programı düzenlenmeli…

n Kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum ve meslek kuruluşlarıyla iş birliği yaparak yurt içinde ve yurt dışında paneller, konferanslar, bilgi şölenleri, gençler için yarışmalar düzenleyecekler.

2021 yılı içinde farklı hangi organizasyonlar icra edilecek, merakla takip edeceğim…

 

HÂFIZ, HATİP, EDEBİYAT ÖĞRETMENİ, BAYTAR, MİLLİ ŞAİRİMİZ: MEHMET ÂKİF ERSOY!

* Erzincan İmam Hatip Lisesi’nden edebiyat öğretmenim merhum Rıfkı Kaymaz’ın Diyanet Dergi’de yayınlanan “Akif’in Hayatı ve Şiiri Genel Bir Değerlendirme” başlıklı yazısından bir özet sunmak istiyorum;

* “Hayatı, şiiri ve düşünceleri ile milletimiz için adeta bir sembol olan Mehmet Akif üç kıtaya muazzam ve muhteşem bir medeniyet kuran Osmanlı İmparatorluğu’nun isyan ve kargaşalıklar içinde parçalandığı ve yaralar aldığı bir dönemde dünyaya gelir. Yıl 1873...”

* “Manevi havası, medreseleri ve şairin ileride dördüncü Safahat’ına adını vereceği İstanbul’un içinde ikinci bir İstanbul diyebileceğimiz Fatih’te büyür, onun kendisine has iklimi içinde yetişir.”

* “Hafızlığını bir yılda tamamlar, Arapça ve Farsça öğrenir. İlk mektep, Rüştiye ve İdadi’den sonra Baytar Mektebi’ni birincilikle bitirir. Fransızcayı öğrenir… Mesleği icabı Anadolu’yu dolaşır. Darü’l Hikmet-i İslâmiye’de üyelikte bulunur. Birinci TBMM’de Burdur mebusu olarak görev yapar. Birçok okulda edebiyat öğretmenliği görevlerinde bulunur.”

* “Bu ara Meşrutiyet ilân olunur. Memleket; tefrika, heyecan ve kargaşalıklar içinde. Akif, millî birliğin kurulması için feryat eder.”

* “Meşrutiyet’in ilanı ile kurtuluş reçeteleri ortaya konur. Herkes kendi düşüncesinin bir doktrin olarak kabul edilmesini savunur.”

* “Derken Cihan Savaşı... İstiklâl Savaşı... Akif, Anadolu’ya koşar. Şair vaiz olarak halkı mücadeleye çağırır. Balıkesir Zağnos Mehmet Paşa Camii’nde, Nasrullah Camii’nde; köy köy, bucak bucak okuduğu şiirler, verdiği vaazlarla Anadolu’yu kurtuluşa hazırlar.”

* “Şair, Yunan’ın işgali üzerine Osman ve Orhan Gazilerin türbelerine iğrenç ayakların değmesinin ruhunda açtığı yarayı Bülbül’le söyleşerek dinlenmeye çalışır.”

* “Anadolu’nun işgali karşısında Akif bedbin değildir. O ümitsizliğin İslâm inancında olmadığını biliyordu.”

* Akif’in şiirleri bin yıla yaklaşan bir devletin son demlerini gerçekçi bir gözle ortaya koyar. Safahat’ı, bu İmparatorluğun bir destanıdır adeta... O, halk içine, onlardan bir parça olarak girer, onların dili, deyimi ve mantığı ile toplumu değerlendirir. Şiirleri bu yüzden hikayeleşir.”

* “Şiirlerinde; camiler, kahveler, alıcılar, satıcılar, mahalle kahveleri, meyhaneler, rüşvet alan, rüşvet verenler, kumar ve bunların sosyal bünyede açtığı yaraları genel görüşü ile verir.”

* “Akif; şiirle düşünmeyi, değerlendirmeyi, edebiyatımıza sokan tek şairimizdir. O, Türk milletinin bir temsilcisi halinde, şiirle mısra mısra düşünmüş, ağlamış, feryat etmiş, mücadele vermiştir. İnanç mücadelesini vermiştir. Yabancılaşmaya karşı tek yolun İslâm’a sarılmak olduğunu savunmuştur.”

* “Milli İstiklâlimizin marşını yazmak için Maarif Vekâleti’nce bir yarışma açılmış ve kazanan şaire 500 lira mükâfat verileceği açıklanmıştı. Akif, İstiklâl Marşı şairi olarak kendine verilmek istenen para armağanını maddî sıkıntı içinde olmasına rağmen kabul etmedi.” 

* “Akif, Prens Abbas Halim Paşa’nın davetlisi olarak Mısır’a gitti, Hilvan’a yerleşti. Kahire’deki Camiü’l Mısriye adlı Mısır Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğreticiliği yaptı. Hastalanınca yurdunda ölmek arzusu içinde İstanbul’a geldi, 27 Aralık 1936’da ebedî aleme göç etti. Kabri, Edirnekapı Şehitliği’ndedir.”

***

Mehmet Akif Ersoy hakkında bir başka hassasiyet sahibi olan ve edebiyat derslerinde biz öğrencilerine milli şairimizi aşk ve şevk içinde anlatan, Akif denilince gözleri farklı parlayan merhum Rıfkı Kaymaz yaşasaydı şimdi kim bilir hangi projeleri üretirdi!

Bir de temennim; TYB Yönetimi, “ İstiklal Marşı Yılı” içinde Rıfkı Kaymaz’ın, “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı” kitabını yeniden yayınlamalı…

0d0d2a37-4169-44e4-bb42-1163da5928a9.jpg

TYB LOKOMOTİF OLDU

2021 yılının “İstiklâl Marşı Yılı” ilan edilmesinde Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) adeta lokomotif görevi üstlendi.

Zira konuyu ilk gündeme taşıyan TYB oldu. 

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/5930242/adnan-oksuz/misirhilvanda-akifi-anmak

Bu haber toplam 235 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim