• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Ağustosta göçenler

Ağustosta göçenler

Sabri Halil El-Benna (1937, Filistin – 2002 Irak) Ebu Nidal (Mücadelenin Babası) kod adıyla ünlenecek olan lider, sahil şehri Yafa’da, Filistin’in en zengin ailelerinden birinin çocuğu olarak doğdu. Babasının 13 eşi vardı ve İsrail Cumhurbaşkanı Weizmann tarafından ziyaret edilecek kadar Yahudilerle arası iyiydi fakat bu 1948’de sürülmelerine mani olmadı.

Nadir bir Nazi

Nadir Nadi Abalıoğlu (23 Haziran 1908, Fethiye - 20 Ağustos 1991, İstanbul) Abdülhamid Han devrinde babası sürgünde olduğundan Fethiye’de doğdu. Galatasaray’da okudu. Ankara’ya taşındıklarında her hafta Sovyet Büyükelçiliği’ne giderek keman dersi aldı. İnönü’nün Lozan dönüşünde fotoğrafını çekmesi ilk gazetecilik tecrübesiydi. Viyana’da 3 yıl kaldı, dil ve müzik eğitimi aldı. 1945’te babası ölünce Cumhuriyet Gazetesi’nin başına geçti.

Nadir Nadi Abalıoğlu

Celal Bayar’ın doğrudan teklifiyle Demokrat Parti listesinden Muğla, 1954’te de İstanbul vekili olarak meclise girdi. Utangaç ve mütevazıydı, çekimser tavrı mecliste tenkit konusu oldu. Hakkındaki en kalıcı tartışma ise savaş yıllarında Türkiye tarafsızlığını korumaya çalışırken Sabetay ve mason Nadir Nadi’nin Alman yanlısı yazılar yazması, yayınlar yapmasıydı. Babası ‘Yunus Nazi’ diye anılan birinin “Nazi Almanya’sına fütursuzca hayran” olması çok da şaşırtıcı değildi. Bunda “Türkiye’deki dostlara” dağıtılmak üzere gelen 5 milyon altının, Alman şirketlerin verdiği reklamların payı ne kadardı, bilinmez.

Devamı: https://www.gzt.com/gercek-hayat/agustosta-gocenler-3594913

Bu haber toplam 265 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim