Ahmet Varol: Gine’de cunta dönemi

Ahmet Varol: Gine’de cunta dönemi

Orta Afrika’nın batı sahilinde yer alan Gine’de 5 Eylül tarihinde bir askeri darbe oldu. Geçen hafta ön sırada başka konular yer aldığı için bu olay ve sonrası hakkında bir yazı yazamadım. Ama bu konuyu atlamak istemediğimden bugün biraz üzerinde duracağım. 

Darbeyi, devrilen cumhurbaşkanı Alpha Condé’nin 2018’de kurmuş olduğu Özel Kuvvetler Birlikleri’nin komutanı Albay Mamady Doumbouya gerçekleştirdi. Condé, bu birlikleri çok önemsiyordu. Aynı zamanda yaptığı açıklamalarda ordunun sadakatine güvendiğini dile getirerek Gine’de darbe olması ihtimalinin bulunmadığını ifade ediyordu. Ne var ki insanların yükselme, hakimiyeti ele geçirip kendi istediklerini yaptırabilecekleri günümüzdeki yaygın ifadeyle otoriter bir yönetim kurma hırsı bütün ümitleri boşa çıkarabiliyor. Nitekim Tunus’ta da Nahda Hareketi, Kays Said’e güvenip oy verdi. O ise şimdi ülkede bütün yetkileri elinde toplayacağı diktatörlük rejimi kurmaya çalışırken, kendisini cumhurbaşkanlığı makamına getirenleri kastederek; “Hainlerle görüşmeyeceğim” diye ifade kullanabiliyor. Oysa “hain” kelimesinin anlamını yeterince kavrasa kendisine ne kadar da çok uyduğunu fark edecektir. Belki bunun farkındadır, ama kendini haklı çıkarabilmek ve tabii bu arada baskıcı zihniyetini bir temele oturtabilmek için başkaları hakkında kullanmak gerektiğini de biliyor. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/ginede-cunta-donemi-36922.html

Bu haber toplam 113 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim