• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Ahmet Varol: Sadık el-Mehdi

Ahmet Varol: Sadık el-Mehdi
Sudan’ın eski başbakanlarından Sadık el-Mehdi koronavirüs yüzünden tedavi gördüğü Birleşik Arap Emirlikleri’nde 85 yaşında hayatını kaybetti.

Onunla muhtelif uluslararası toplantılar ve konferanslar vesilesiyle bir araya gelmiş ve şahsen görüşmüştüm. 

Sudan’da çok farklı dönemlerde öne çıktı ve ülkede farklı siyasi süreçlerde etkili oldu. Siyaset sahnesine çıktığı tarihten bu yana da askeri darbelere ve cunta yönetimlerine rağmen sürekli sahnede kalmaya devam etti. 

Ondan söz etmeye büyük dedesinden başlamak gerekir. Babası Sıddık el-Mehdi, dedesi Abdurrahman el-Mehdi, dedesinin babası da Sudan’da İngiliz işgaline karşı yürütülen bağımsızlık savaşına öncülük eden ve ülkenin ulusal kahramanlarından olan Muhammed Ahmed el-Mehdi’ydi. Mart 1881’de yanındaki arkadaşlarına kendisinin İslâm’ı temiz bir halde tutmak ve onu asli halinden uzaklaştırmaya çalışan yönetimleri ortadan kaldırmak üzere Allah tarafından görevlendirildiğini söyleyen Muhammed Ahmed el-Mehdi bir mücadele başlatma kararı verdi. Aynı zamanda kendisinin bir mehdi olduğunu ileri sürdü ve İmam Mehdi diye anılır oldu. Başlattığı hareketi de “Ensar Hareketi” olarak adlandırdı. Onun mücadelesi 22 Ocak 1885’te vefatına kadar sürdü.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/sadik-el-mehdi-34269.html

Bu haber toplam 288 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim