• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

“Âkif milletimizin sorunlarına duyarlı idealist bir aydın”

“Âkif milletimizin sorunlarına duyarlı idealist bir aydın”
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Kilis 7 Aralık Üniversitesinin “Kıraathane Söyleşileri ”ne katılarak “Çağımızın Sorunları ve Âkif” konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

22 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşen ve üniversitenin Zoom programı üzerinden YouTube kanalından canlı olarak yayınlanan söyleşiyi KİYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar yönetti.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı anısına düzenlenen söyleşide konuşan Genel Başkan Arıcan, sosyal, ekonomik, toplumsal ve siyasal bunalımların had safhaya ulaştığı bir dönemde yaşayan Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un o yaşanan sıkıntılara isabetli çözüm önerileri getirdiğini söyledi.

Âkif’in, Doğu ve Batı dünyasında yaşanan hadiseleri çok iyi takip ve tahlil ettiğini, sorunlara çözüm arayışı içerisinde olan bir şair olduğunu ifade eden Arıcan, Ersoy’un aslında her bir şiirinde gerek Batı gerek Doğu, Balkanlar ve İslâm coğrafyası için çok yerinde tespitler yaptığını ifade etti.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Akif’in bugün dahi geçerli olan Batı’ya, Doğu’ya ve Müslüman coğrafyasına dair tespitlerini üç gruba ayıra biliriz. Birinci grupta yer alan Batı’ya açgözlü, yamyam, “tek dişi kalmış bir medeniyet” gözüyle bakmaktadır. 1910’dan 1930’lu yılların sonuna kadar yazdığı şiirlerinde bu bakışının izleri görülmektedir. İkinci gruba bakıldığında içine düştüğü girdabın farkında olmayan Doğu ile karşılaşılır. Batı’nın zalimliğine karşın Doğu’nun aymazlığının söz konusu olduğu görülmektedir. Üçüncü grupta ise Müslüman coğrafyasının, ümmetin çıkmazı ile ahlaki, teolojik sorunlar, yanlış kader ve tevekkül anlayışları ve aileye ilişkin sorunlar yer almaktadır.”

O tarihteki tüm bu meselelerin çözümü için öneriler sunan Âkif’in altını çizerek belirttiği bir çok eleştirinin bugün bile geçerli olduğunu vurgulayan Genel Başkan Arıcan, o dönemdeki sorunların aynı zamanda günümüz sorunları olduğunu, tarihin tekerrür ettiğini vurguladı ve Akif’in çözüm olarak sunduğu, zihniyet inşası ve ihyasının yine günümüzde de geçerli olduğunu; Allah tasavvurunu, sünneti, Hz. Peygamberi doğru anlayan ve canla başla çalışan millet olunduğu takdirde Müslümanların sorunun çözüleceğini belirtti. 

Akademisyenlerin yanı sıra öğrencilerin de büyük ilgi gösterdiği söyleşinin sonunda teşekkür konuşması yapan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, “2021’i İstiklal Marşı Yılı olarak kutlamaya devam ediyoruz. Bugün, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Mehmet Âkif’in hayatı, eserleri, düşünce dünyası ve sorunların çözümü için gösterdiği gayreti bizlerle paylaştı. Rektörümüze ve  söyleşide emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

                                                                                                                     Mahmut ERDEMİR

Söyleşinin tamamını dinlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=FwVxFdbJ5PE

Bu haber toplam 431 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim