• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Alaattin Karaca: Sezai Karakoç’un Hatıralar’ından Necip Fazıl’a ateş edenlere…

Alaattin Karaca: Sezai Karakoç’un Hatıralar’ından Necip Fazıl’a ateş edenlere…
Sezai Karakoç’un Hatıralar’ı kitap olarak basıldıktan sonra özellikle Necip Fazıl’la ilgili yazdıklarının, kanaatimce kasten ya eksik veya aleyhte, hatta yer yer dindarlara ve dine yönelik bir saldırı bahanesi olarak kullanıldığını görmekteyim.

Öncelikle şunu belirteyim, tüm hatıralar özneldir, duygusallık içerir, tartışmaya açıktır ve hayatın daima görünmeyen bir ‘arka yüz’ü vardır. Dolayısıyla hatıralara dayanarak bir kişiyi, -bir zümreyi- yargılamak da yüceltmek de doğru değil.

Amacım, Karakoç’un Hatıralar’ı vesilesiyle bir tartışmaya kapı aralamak değil, sığ ve tarafgir okumadan uzak kalarak bazı eksik veya yanlışlıklara işaret etmek.

Evvelâ şunu söyleyeyim, Karakoç’un hatıralarını yazma sebeplerinden biri, bazı yanlışları düzeltmektir (Hatıralar, I: 17). Bu yanlışlardan bazıları da Necip Fazıl’la ilgilidir. Meselâ kimileri onun “liseyi bitirince İstanbul’a gelip Necip Fazıl’ın yanına girdiği[n]i ve 13 yıl yanından hiç ayrılmadığını”, kimileri de “bursları[n]a ve müfettiş muavini iken yevmiyeleri[n]e” Üstad’ın el koyduğunu yazmıştır. Şair bunları, “Asılsız sözler” diyerek yalanlıyor (Hatıralar, I: 21). Ancak bir iki defa çok sıkıştığında, bonosuna kefil olduğunu, bunların kimisini ödediğini kimisini de imkansızlığından dolayı ödeyemediğini, bunu “bilerek, isteyerek” (Hatıralar, I: 21) yapmadığını da belirtir.

Parayla ilgili olarak, kimilerinin görmezden geldiği şu hadise de Hatıralar’da vardır: 1954’te N. Fazıl, Ankara’da Büyük Doğu afişlerinin ilan tahtalarına asılması işini Karakoç ve bir arkadaşına verir. Afişleri asılır. İlân parasını da bir arkadaşı verir. Karakoç yazıyor: “Necip Fazıl Bey, para vermediğini unutmamış. Bir yıl sonra çıkarıp verdi.” (Hatıralar, I: 446). Burayı da görmek lâzım. Öyle bazı satırları görüp bazılarını atlamak olmaz!..

Bir başka hatıra: Bir gün Kısakürek, Osman Yüksel’den para ister. O sırada bir dilenci gelir. Üstad, elini cebine atar, cebinde kalan son 2.5 liralığı çıkarıp verir ve “Osman bir 2.5 lira vardı o da gitti.” (Hatıralar, I: 452) der. Bu da var Hatıralar’da.

Devamı: https://www.karar.com/yazarlar/alaattin-karaca/sezai-karakocun-hatiralarindan-necip-fazila-ates-edenlere-1594884

Bu haber toplam 270 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim