• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

​Ali Bal: Ankara Edebiyat Festivali

​Ali Bal: Ankara Edebiyat Festivali
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi ve Mamak Belediyesince ilki gerçekleştirilen “Ankara Edebiyat Festivali”, pazar günü verilen ödül töreniyle sona erdi.

21-25 Eylül 2022 tarihlerinde devam eden festivalde Ankara, edebiyatın da başkenti olabileceğini gösterdi.
Paneller, şiir şölenleri ve yazar-okuyucu buluşmaları ile Ankara’da edebî rüzgârlar esti. Festivalin son gününde “Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği” sanatçıları da konser verdi.
Musiki Muallim Mektebinde (Mamak Belediyesi Kültür Merkezi) düzenlenen festivalde her gün ayrı bir heyecan vardı. TYB kurulduğundan beri yerli ve geleneksel olanı öne çıkararak millî bir damarı diri tutmak için projeler geliştirmiştir. Bizi biz yapan köklerimize eğilmiştir. Ankara Edebiyat Festivali’nde konulara ve ağırlanan fikir ve sanat adamlarına baktığımızda, TYB’nin kültür ve sanat mecrasında iddialı, tavizsiz, ilkeli ve örnek duruşu olduğunu söylemek gerekir. Zira kültür ve sanata hasredilen emekler vardı.
Festivalin dikkat çeken bir yönü de ödüllerdi. Ödül töreninde, deneme dalında Osman Özbahçe, hikâye dalında Necip Tosun ve şiir dalında Ali Ural’a ödülleri verildi.
Festivalde, “Gençlik ve Edebiyat”, “Şiir ve Şehir”, “Edebiyatımızda Roman ve Hikâye”, “Sezai Karakoç’un Ankara Günleri”, “Edebiyat Dergiciliği ve Ankara’da Dergicilik” gibi paneller yapıldı. Bu panellerde alanının mümtaz şahsiyetleri konuştu. Seçkin bir dinleyici kitlesi vardı. Çünkü ülkemizde sanatın alıcı kitlesi belli. Burada kemiyete değil keyfiyete bakarak festivalin amacına ulaştığını söyleyebiliriz. Hafızalarda derin izleri kalacaktır.

Festival boyunca okuryazar buluşmaları, imza günleri de vardı. TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Gerçekten Ankara’da ne kadar köklü bir edebî faaliyet alanı olduğunu dinlemiş olduk. Cumhuriyet’in kuruluşu ile burada oluşan edebiyat mahfilleri, bunların oluşturduğu edebîi akımları dinledik. Aslında Ankara’da edebiyata ilişkin konuşulacak çok şey var.” diyerek festivalin gelecekte de devam edebileceğini ifade etti. TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Edebiyat mahfillerinin yer aldığı şehrimizde sanki edebiyat yokmuş gibi İstanbul ön plana çıkarıldı. Ankara’daki edebiyat ortamını, edebiyatın varlığını hissettirmek istedik.” dedi.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/ankara-edebiyat-festivali-3190/

Bu haber toplam 418 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim