• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Ali Bal: ​Bir Kulübe

Ali Bal: ​Bir Kulübe

“Romanda, anlatılan ailenin içine gireriz. Onlarla birlikte yaşarız, onlardan biri oluruz.” Erdal Öz’ün söylediği gibi bir romandan bahsetmek istiyorum: Bir Kulübe (Aralık 2022, Şule Yayınları). Hümeyra Yabar’ın üçüncü kitabı.

“Hiçbir şeyim yokken bir kulübe yapabilmem için bana koca bir orman veren ve ağacın dilini öğreten hocam, ustam A. Ali Ural’a.” Ve ikinci ithaf cümlesi: “Çocukken gece ağaçların arasında yolumu bulmam için beni cesaretlendiren ve asıl evimize dönse de elini her zaman omzumda hissettiğim sevgili babam Nusret Kablan’a.” Yetmiş bölümden oluşan eserin ilk bölümünden hemen önce yine Ali Ural’a ait şu dize dikkat çekiyor: “bir ormandan ancak bir ev yapabilirim bir dağdan duvar yalnız.”

Bir Kulübe şahıs kadrosu, konusu, dili, mekânı ve kurgusu yönüyle sürükleyici ve merak uyandırıcı bir roman. Daha ilk bölümde heyecan uyandırıyor. Mimar, Ormancı ve karısı, eve sığınan kadın. İlk bölümde tasvir edilen orman ve bu ormanda başlayacak maceranın kahramanlarının hâli dikkat çekiyor. Bizi içine çeken bir fiktif âlem ve bu âlemin kurgusu muhayyilemizin müstesna köşelerini süslüyor. İnşa süreci daha ilk bölümde kendini gösteriyor.

“Seyyah ruhu daha fazla eşyaya ihtiyaç duymuyordu.(s.14) Kulübeyi inşa edecek Mimar’dan bahsediyor yazar. Şehirden kaçıp ormana sığınan bir ruh. Hepimizin hayali değil midir? İkinci bölümde Mimar’ın rüyası ve bir kulübe ihtiyacı anlatılıyor. Bu bölümdeki tasvirler ve Mimar’ın psikolojik yapısı gayet başarılı bir şekilde anlatılmış. Üçüncü bölümde kasabada alış veriş yapan Mimar artık işe koyulacaktır. Tabiatın döngüsüyle Mimar’ın içsel serüveni uyumlu. Tabiatın sesi, değişimi, mevsimlerin geçişi ve Mimar’daki değişim birbirini tamamlıyor. “Bir hayalin çekirdeğindeki ateş, soğumuş yanardağları harekete geçirme kabiliyetine sahipti.” (s.24) Dördüncü bölümde Ormancı ile Mimar’ın bir kulübenin inşası noktasındaki yakınlaşması anlatılıyor. Beşinci bölümde Ormancı’nın evine misafir olan Mimar, burada samimi bir diyalog gerçekleştiriyor ve birbirlerine olan güvenlerini ortaya koyuyorlar. 

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/bir-kulube-2254/

Bu haber toplam 192 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim