• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Ali Bal: Hangi Âkif, hangi Safahat?

Ali Bal: Hangi Âkif, hangi Safahat?

2021 yılı kültür ve sanat yılı olacak. Elbette bu iddia, 2021’in Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve İstiklal Marşı’nın 100. Yılı sebebiyledir. Bu iddianın gerçekleşeceğine olan inancım, D. Mehmet Doğan tarafından hazırlanan “Safahat”ı görünce daha da arttı. Tabii ki elimizde çokça “Safahat” baskısı olunca kafalar da karışıyor. Hangisine güveneceğiz? Âkif’i hangi kanallardan, kimden öğreneceğiz? 

Öncelikle bir hakkı teslim etmek isterim. Muhterem D. Mehmet Doğan yarım asrı bulan ilmî ve edebî çalışmalarıyla toplumun ufkunu aydınlatıyor, hakikate yol açıyor ve öncü bir ruhla yol alıyor. Bizler de bu hakikate ulaşmak için bu izi takip ediyoruz veya etmeye çalışıyoruz. Öncüler bedel öder, ardından yürüyenler ise bu külfetin nimetini görür. Zor zamanda konuşmak cesaret ister, yazmak ise başınıza geleceklere katlanmak demektir. Bunu şöyle de ifade edebiliriz: Batıla kafa tutmak, Hakk’ın safında olmakla mümkündür. Türk aydınları (!) bırakın kafa tutmayı, kafalarını kumdan çıkaramamışlar ve deve kuşu misali davranmışlardır.  Çoğu eli kalem tutan adam, geçerli “erk” veya “iktidar” ne derseniz deyin, maalesef yanlış yaptıkları, ihanet içinde oldukları hâlde bunlara kafa tutamamıştır. Keyif sürenler, sürgünlere uğrayanları görmemiştir. İşte D. Mehmet Doğan, zor zamanlarda sesi çıkan, konuşan, yazan ender münevver şahsiyetlerdendir. 

Değerli D. Mehmet Doğan’ın okuduğum ilk eseri  “Batılılaşma İhaneti”dir. Sonra “Camideki Şair - Mehmed Âkif”  eseriyle merhum Âkif’i gerçek yönleriyle tanıdım. Sayın Doğan’ın belki de ömrünü verdiği iki mühim husus var: Türkçe ve Âkif. Buna şahsen inanıyorum. “Büyük Türkçe Sözlük” tek başına her şeyi özetler. Bir ömür gerekir böyle bir eser için. Türkçeye verilen hizmet, bu millete adanmış bir ömürdür. D. Mehmet Doğan, Türkçe için gösterdiği hassasiyeti merhum Âkif için de göstermiştir. Âkif, resmî ağızların ifadesine sıkışan sadece “İstiklal Marşı şairi” ve “millî şair” sıfatlarından çok daha fazlasıdır. Bir söz yazarı gibi sunulan Âkif’in mefkûresini “Camideki Şair - Mehmed Âkif”  kitabıyla öğrendik. 

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/hangi-akif-hangi-safahat-8624/

Bu haber toplam 793 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim