Ali Birinci: "Kelimeler, ruha vurulan çekiç darbeleridir"

Ali Birinci: "Kelimeler, ruha vurulan çekiç darbeleridir"
Ali Hoca eserin takdîminde, hayatının en güzel demlerinin Nurettin Topçu Hoca’nın sohbetleriyle geçtiğini söyler. Semanur Aksu yazdı.

Ali Birinci, daha önce Fikir ve San’atta HareketHeceT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı YayınlarıKutadgubilig ve Türk Yurdu Dergiler’inde Nurettin Topçu hakkında yazdığı yazıları Dr. Ezel Erverdi’nin teklifiyle toplayıp kitap hâline getirmiştir. Ali hoca Dergâh Yayınları'ndan çıkan bu eserini, Nurettin Hoca ile sohbetlerine vesile olduğu için Ezel Erverdi’ye ithâf etmiştir.

 “Bir İnsanla Karşılaşmak-Nurettin Topçu’nun Sohbetlerinden Kalanlar”; yedi bölümden oluşmaktadır. Ali Hoca eserin takdîminde, hayatının en güzel demlerinin Nurettin Topçu Hoca’nın sohbetleriyle geçtiğini söyler.

Birinci bölümde, Ali Hoca, Nurettin Topçu’nun evine ilk gidişini anlatır. Hocanın talebelerine hizmet etmesi, diğer büyük insanlarla kıyaslandığında hayret vericidir. Onun bu tevazusu, kendisini tanıyanların en iyi bildiği özelliklerindendir. Ayrıca kelimelerin insan üzerindeki büyük tesirine değinilir. Bir kelime ile insanın hayatını cennete veya cehenneme çevirmek, ne kolaydır. Kelimelerin bazen bir hazine bazen bir silah olduğunu Nurettin hocanın sohbetine katılanlar mutlaka fark etmişlerdir. Ali Hoca, ‘’Kelimeler, ruha vurulan çekiç darbeleridir.’’ der. Latinler’in ‘’Logos spermaticos-Gebe bırakan söz’’ tâbiri de kelimelerin gücünü vurgular. Nurettin Hoca da kelimeleri büyük bir ustalıkla kullanır, kendisini dinleyenleri derinden etkilermiş.

İkinci bölümde Ali Hoca, Hareket Mecmuası’nın Divanyolu’nda Ersoy Hanı’ndaki idarehanesinde katıldığı sohbetleri anlatır. Cumartesi günü olan bu sohbetlere, ayda en azından bir defa katılırmış. Bu sohbetlerde katılan Ezel Erverdi, Mehmet Doğan, İsmail Kara ve daha birçok isim varmış. Nurettin Hoca’dan çıktıktan sonra Osman Turan, Ali Nihad Tarlan, Kemal Tahir ve Cemil Meriç gibi isimleri de ziyaret ederlermiş. Bu bölümde kitap, sanat ve Nurettin Hoca’nın ilme dâir düşünceleri işlenmiştir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/ali-birinci-kelimeler-ruha-vurulan-cekic-darbeleridir-h41656.html

Bu haber toplam 543 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim