• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ali Murat Kırık: ​CHATGPT fırsat mı tehdit mi?

Ali Murat Kırık: ​CHATGPT fırsat mı tehdit mi?
Yapay zekâ ve ChatGPT gibi yapay zekâ tabanlı derin öğrenmeyi kullanan sistemler yavaş yavaş vatandaşlar tarafından kullanılmaya başlandı.

Hep altını çizmemiz gereken bir nokta var ki bu teknolojiler faydalı gibi görünse de, kötü ellerde adeta bir tehdit durumuna dönüşebilir. Tabii artılarını da göz ardı edemeyiz. Çünkü insan hayatını kolaylaştırdığı bir gerçek… Bir de dikkat edersek hep siyasi arenadaki etkisi konuşuldu. Vatandaşları ya da internet kullanıcılarını ilgilendiren boyutlarına hiç değinilmedi. Olumlu açıdan bakacak olursak, sağlık hizmetleri, eğitim, iş dünyası, güvenlik gibi alanlarda kullanılan bu teknolojiler, insan hayatını daha kolay hale getirebilir. Olumsuz boyutlarının da altını çizecek olursak yapay zeka teknolojilerinin yanlış kullanımı, kişisel gizlilik ihlalleri, yanıltıcı içeriklerin yayılması, manipülasyon gibi problemlere yol açabilir.

Yapay zekâ ve uygulamaların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, vatandaşlar arasında gerçek ve sahteyi ayırt etmek de giderek zorlaşmaktadır. Yani sosyal medyada gördüğünüz bir deepfake yani derin sahte yöntemiyle hazırlanmış bir videoyu belki bugün ayırt edebiliyorsunuz ya da teknik açıdan üretimi zor olduğu için bu tip videoların sayısı şu an için az… Fakat yapay zekânın kişisel kullanım alanının genişlemesi, uygulamaların vatandaşlar tarafından kullanılması büyük sorunları beraberinde getirecektir. Şöyle ki, mesela şu an yüz değiştirme uygulamalarını kullanıyoruz, hatta bu uygulamaları kullanırken keyif alıyoruz. Aslında ilk baktığımızda bu hepimize keyif veriyor. Fakat şu an yapılan çalışmalardan bahsedecek olursak konuşturacağınız kişinin fotoğrafını ve sesini yükleyecek, söyleyeceği ifadeleri yazacak ve saniyeler içerisinde sahte bir video üretebileceksiniz. Hani geçmişte “gözümle görmeden inanmam” sözünü kullanırdık. Artık gözümüzle görsek de inanmayacağımız günlere doğru gidiyoruz. Hatta durum o kadar tehlikeli boyutlara gelecek ki, bu videolar sebebiyle arkadaşlık ilişkileri zedelenebilecek, eşler arası çatışmalar çıkabilecek, zarar vermek isteyen insanlar ve itibar suikastı hazırlığında olanlar yapay zekâyı adeta bir silah olarak kullanabilecek. İnsan emeği ve özgün fikirlerin ortaya çıkışının da zarar göreceği bir gerçek… Şimdiden yapay zekâ ve ChatGPT gibi uygulamalarla ödevler hazırlanmakta, projeler üretilmekte, içerikler oluşturulmakta… Fakat bu teknolojileri tespit edecek sistemler de hızla geliştiriliyor. Metinlerin benzerlik oranlarını veren intihal programları yapay zekâ tarafından üretilen içerikleri tespit edecek algoritmaları geliştirmeye başladı ve sistemlerine dâhil etti.

İnsanların sosyal medya hesaplarında paylaştıkları içeriklerden yapay zekâ kullanarak videolar üretmek, birçok soruna neden olabilir. Özellikle bir kişinin fotoğraflarını, videolarını, seslerini alarak, onların izni olmadan yapay zekâ tarafından üretilen videolarda kullanmak, o kişinin mahremiyetini ihlal edebilir. Dolayısıyla insanlar kendilerini güvende hissetmez ve belki de sosyal medya hesaplarını kapatabilir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/chatgpt-firsat-mi-tehdit-mi-9497/

Bu haber toplam 129 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim