• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Altan Çetin: Ahmed b. Tolun yahut Biz(im) Türkler

Altan Çetin: Ahmed b. Tolun yahut Biz(im) Türkler
Tarih var olduğumuz bir süreç olarak bizi, kendisine dâhil ederken kendi hikâyemiz içerisinden bize kendimizi anlatır, açıklar, öğretir.

Tarihin yazımı sırasında bu değerli bilginin aslına sadakat tarihçiliğin başka bir konusudur. Lakin baktığımız bu aynada özümüzü/kültürümüzü var ettiğimiz, onunla var olduğumuz kendiliğimizi idrak ederiz. Ben lafzının mefhumu, sorumlu özgür eylemimizin tarihteki akisleriyle tezahür eder, dense yanlış olmaz. Hafızamız hükmünde bazen babamız olan tarih bizi bir bilinç varlığı haline getirir. Yahut bilincin olduğu yerde zaman ve mekânda tarih vardır.  Tarihi bilmek dediğimiz şey aslında biraz da metodolojik bir donanımla bu sürece bakarken anlamamızı sağlayan melekemizdir. Tarihe insan ölçeğinde ne kadar çok yönden ve açıdan bakarsak aynı cümle bize pek çok farklı şeyi anlatmaya başlayabilir. Bu cümleden bir mekân, bir olay yahut bir şahıs tarih içerisindeki yerimize dair pek çok anlamı birleştirip bize gösterebilir. İşte bu yazıda söylediklerimize somut bir kisve giydirip makul hale getirmek üzere bir tarihi şahsiyet üzerinden bahsettiğimizi göstermek istiyoruz.

Ahmet b. Tolun ve Tolunoğulları, Türk tarihinin önemli bir şahsiyeti olarak ülkemizde henüz yeterince tanınmayan Mısır’daki Türk tarihinin şafağında bir yerde durur. Bu şahsın hayatını düz okuduğumuzda Mısır’da 868-905 yıllarında hüküm süren, kronolojik tarih anlatımızca ortaöğretim ders kitaplarında ezberlenip unutulan, tarih bölümlerinde müfredat dâhilinde anlatılıp geçilen bir simadır. Lakin onun hayatına tematik bir okumayla baktığımızda Türk tarihinin Türkistan ile Yakın Şark arasındaki sürecine dair pek çok hususu birden bir hayatta okumamızın mümkün olduğunu görürüz. Katmanlar arasında aslında biz Türkler tarihimiz içinde dururuz.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/ahmed-b-tolun-yahut-bizim-turkler-73/

Bu haber toplam 212 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim