• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Anadolu Mektebi’nde Mustafa Kutlu’yu Okumak

Anadolu Mektebi’nde Mustafa Kutlu’yu Okumak
XX. asır Türkiye sahası Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri de Mustafa Kutlu’dur.

 Edebiyatımızın şiir dışında birçok türünde “klasik” niteliğinde eserler ortaya koyan Kutlu; yalnızca sanatçı kimliğiyle değil senarist, ressam, öğretmen gibi farklı fakat birbirini tamamlayan yönleriyle de karşımıza çıkar. O, spor yazarlığı da dâhil olmak üzere uzunca bir süre matbuatın içinde yer almış bir gazeteci ve yayıncıdır. Bunun yanı sıra memleket meseleleri üzerine kafa yoran bir düşünce adamıdır. Yazı(n) hayatına Fikir ve Sanatta Hareket dergisindeki yazılarıyla adım atan sanatçının yayımlanan ilk kitabı Sait Faik’in Hikâye Dünyası isimli incelemesi olmuştur. Kutlu, bugün yaklaşık 50 eserlik külliyatıyla fikir ve ruh dünyamızı besleyen kaynakların başında geliyor.  

Edebiyat çevrelerinde “hikâyemizin yarım asırlık sesi” olarak anılan Mustafa Kutlu, tamamen yerli ve millî bir anlayışla vücuda getirdiği metinlerle günümüzde en çok ilgi gören yazarlar arasında yer alıyor. Öyküleri ve roman tarzındaki hikâyeleri sinema dünyasının büyük teveccühüne mazhar olan yazar; dil icrası, üslubu, metinlerinde ele aldığı temalarla da akademi dünyasının araştırma ve incelemelerine de konu oluyor. Adına 2012 yılında bir sempozyum tertip edilen Kutlu’nun hikâye ve denemeleri, her yaş grubundan okurun elinden düşmediği gibi bugün lise ve üniversitelerde yürütülen programlı okuma faaliyetlerinin de temel malzemesini oluşturuyor.

İşte, 10 sene önce Sakarya’da “bir idealin peşinde atılan adım, ateşe taşınan bir damla su, hedefe atılan ilk ok” düşüncesiyle Prof. Dr. Sami Güçlü tarafından hayata geçirilen Anadolu Mektebi isimli projede eserlerine müracaat edilen şahsiyetlerin ilk sırasında yine Kutlu var. Yoksulluk İçimizde, Ya Tahammül Ya Sefer, Uzun Hikâye adlı eserleriyle Türkiye Yazarlar Birliği hikâye ve dil ödüllerine layık görülen Mustafa Kutlu; “mezun vermeyen ve mezun olunamayan” bu mektepte satır satır okunuyor, kelime kelime tahlil ediliyor. Hâlen aralarında Ankara, Bursa, İstanbul, Konya ve Karaman’ın da bulunduğu 30’dan fazla şehirde lise öğrencilerinin gerçekleştirdiği bu okuma, tahlil ve değerlendirmeler yalnızca umudumuzu diri tutmuyor, baharı da müjdeliyor. 

Devamı: https://www.insaniyet.net/anadolu-mektebinde-mustafa-kutluyu-okumak/

Bu haber toplam 318 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim