• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Anadoluda Sohbet Kültürü

Anadoluda Sohbet Kültürü
Geçmişten günümüze toplumumuzun somut olmayan önemli kültürel miraslarından birisi de sohbet geleneğidir.

Bu kadim geleneğin insanlar arasında sevgi, saygı, dostluk ve kardeşliğin pekişmesi ile toplumsal tesanüdün sağlanmasında etkin bir rolü vardır.

Günümüzde bu güzel miras unutulmaya yüz tutmuş olsa bile anadolunun bir çok bölgesinde hâlâ yaşanmaya ve yaşatılmaya devam etmektedir. Modernitenin hızlı teknolojik gelişmeleri, nesilden nesile aktarılan bu şifahi kültürü değiştirmeye veya yok saymaya kalkışsa da dijital sosyal mecraların hiçbiri Urfa’daki Sıra Geceleri, Çankırı’daki Yâran Sohbetleri, Konya’daki Sıra Yârenleri, Diyarbakır’daki Velime Geceleri, Elazığ’daki Kürsübaşı, Van’daki Oturmah, Bursa’daki Erfane, Antep’teki Barak Odası veya Balıkesir‘deki Barana’nın yerini tutması mümkün değildir.

Şiirden edebiyata, müzikten seyirlik oyunlara kadar hoşça vakit geçirmenin yanısıra tiritten çiğ köfteye, pestilden baklavaya kadar çeşitli yiyeceklerin ikram edildiği, başka bir ifadeyle Havass-ı Hamse (tatma, görme, işitme, koklama, dokunma) duyularının kâmilen itmînan olduğu muhabbet ortamının yerini tutması hayalden öteye geçemez.

Devamı: https://www.insaniyet.net/anadoluda-sohbet-kulturu/

Bu haber toplam 480 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim